Potresan fenomen u Gazi: Roditelji ispisuju imena svoje djece na njihove noge i stomake, a razlog je više nego bolan

Kako je prenio CNN, u bolničkoj mrtvačnici Gaze na tijelima troje djece primijećeno je ispisano ime crnim mastilom na koži. Tijela su ležala u mrtvačnici, a po jedna nogavica je bila podignuta da se vidi šta piše. “Primili smo neke slučajeve u kojima su roditelji ispisali imena svoje dece na njihovim nogama i abdomenu”, rekao je CNN-u dr Abdula Raman al Masri, šef odjeljenja hitne pomoći bolnice Al Aksa u Deir al Balahu u Gazi

Bolnica u Gazi zabilježila je slučajeve djece kojima su roditelji ispisali imena na njihovim tijelima, zabrinuti da bi “svašta moglo da im se desi” i da neće moći niko da ih identifikuje dok sukobi Izraela i Hamasa ulaze u 17. dan.

Kako je prenio CNN, u bolničkoj mrtvačnici Gaze na tijelima troje djece primijećeno je ispisano ime crnim mastilom na koži. Tijela su ležala u mrtvačnici, a po jedna nogavica je bila podignuta da se vidi šta piše.

“Primili smo neke slučajeve u kojima su roditelji ispisali imena svoje dece na njihovim nogama i abdomenu”, rekao je CNN-u dr Abdula Raman al Masri, šef odjeljenja hitne pomoći bolnice Al Aksa u Deir al Balahu u Gazi.

On je rekao da se roditelji plaše da se djeci “može dogoditi bilo šta” i da niko ne bi mogao da ih identifikuje.

“To znači da oni osjećaju da su na meti u svakom trenutku i da mogu biti povrijeđeni ili ubijeni”, rekao je dr Masri.

“NOVI FENOMEN”

Kako piše CNN, crno mastilo je mali znak straha i očaja koji osjećaju roditelji gusto naseljene enklave dok Izrael nastavlja sa vazdušnim udarima u znak odzmazde za brutalni napad Hamasa 7. oktobra. Nadzornik sobe u bolnici Al Aksa u kojoj se peru mrtva tiela opisao je nedjelju kao “izuzetan dan”. On je rekao da je broj mrtvih tokom noći subota na nedjelju premašio 200 i potvrdio navode dr Masrija.

“Ono što smo primijetili je da mnogi roditelji ispisuju imena svoje djece na njihove noge kako bi mogla da se identifikuju ako se izgube nakon vazdušnih udara. Ovo je novi fenomen koji je upravo počeo u Gazi”, rekao je neimenovani nadzornik.

“Mnoga djeca su nestala, mnoga dođu ovdje sa razbijenim lobanjama… Nemoguće je identifikovati ih, samo ako su ispisana imena onda se identifikuju”, rekao je on.

BOLNICE OSTAJU BEZ LJEKOVA, VODE I STRUJE

Bolnicama u Gazi ponestaje ljekova, vode i struje, dok stotine ranjenih Palestinaca dolazi po pomoć. Dr Ijad Isa Abu Zaher, generalni direktor bolnice Al Aksa, rekao je CNN-u da je situacija postala “katastrofalna” i da je “nemoguće za bilo koju bolnicu u svijetu da primi ovakav broj ranjenih”.

Izrael je prije dvije nedjelje proglasio “potpunu opsadu” Gaze nakon Hamasovog napada, bombardujući enklavu i onemogućavajući njenim stanovnicima pristup hrani, vodi i struji.

“PRIJEVREMENO ROĐENE BEBE ĆE UMRIJETI KAD OSTANEMO BEZ STRUJE”

Dr Fuad al Bulbul, šef neonatalnog odjeljenja u bolnici Al Šifa u Gazi, upozorio je da bi većina novorođenčadi pod njegovom brigom mogla da umre ako ostanu bez goriva, piše “Blic”.

“Ako stane struja, biće katastrofalnih dešavanja u ovom odjeljenju. Većina beba koje zavise od respiratora će umrijeti jer možemo da spasimo samo jednu, dvije bebe, ali ne sve”, rekao je on na video snimku koje je objavilo Ministarstvo zdravlja Gaze u nedjelju.

Do tada je njegova bolnica ostala bez tenzida (surfaktanta) i kofein citrata, a obje supstance se obično koriste za ublažavanje tegoba sa disanjem kod prijevremeno rođenih beba, rekao je dr Bulbul, dodajući da je većina novorođenčadi u kritičnom stanju i da je njegov iscrpljeni tim radio 18 dana zaredom.

Dok rat na Bliskom istoku bjesni već 17. dan, a posljednji podaci pokazuju da je najmanje 4.651 ubijeno, od čega 1.756 djece i 967 žena. Povređeno je 14.245 ljudi, dok je Hamas najavio da će militantna grupa nastaviti da pušta taoce iz “humanitarnih razloga”.

Foto: Printscreen (AP)

Idi na VRH
error: Content is protected !!