SAD šalju u Japan borbene avione F-35 kao “temelj odbrane” na tom području (VIDEO)

Analitičari smatraju da je prisustvo te letjelice signal Sjevernoj Koreji i Kini. “Slanje ovih aviona, vrijednih 104 miliona dolara, pokazuje da je Washington posvećen odbrani Japana najmodernijom opremom koju SAD posjeduju”, rekla je za CNN predstavnica ekspeditivnih snaga američkog Marinskog korpusa u Japanu, Karoline Foote

Sjedinjene Američke Države šalju na Pacifik najskuplji i jedan od najkontroverznijih oružanih sistema u svojoj istoriji – borbene avione F-35, kako bi postali “temelj odbrane” na tom području.

Samim tim, Amerikanci šalju i jasnu poruku svojim sadašnjim i potencijalnim protivnicima u tom regionu.

Analitičari smatraju da je prisustvo te letjelice signal Sjevernoj Koreji i Kini.

Prvi od 16 takvih aviona Marinskog korpusa američke vojske poslat je ove nedjelje iz Arizone u Japan radi prvog prekomorskog raspoređivanja ovih “nevidljivih” letjelica, navodi CNN.

Avioni će, prenosi “Avaz”, biti smješteni u vazduhoplovnoj bazi američkog Marinskog korupusa Iwakuni, nedaleko od Hiroshime, na glavnom japanskom ostrvu Honshu.

“Slanje ovih aviona, vrijednih 104 miliona dolara, pokazuje da je Washington posvećen odbrani Japana najmodernijom opremom koju SAD posjeduju”, rekla je za CNN predstavnica ekspeditivnih snaga američkog Marinskog korpusa u Japanu, Karoline Foote.

“To će biti kamen temeljac zajedničkih snaga koje posjeduju unaprijeđenu fleksibilnost u obavljanju zadataka i efikasnost bez presedana za borbu i uništavanje i vazdušnih i kopnenih prijetnji”, istakla je Foote.

Američki marinci hvale svestranost F-35B, opisujući ga kao “jedinstvenu kombinaciju nevidljivosti, vrhunske radarske i senzorne tehnologije i sistema za elektronsko ratovanje, sa smrtonosnim sposobnostima lovca pete generacije, modernog bombardera i platformom vazdušne podrške u svim okolnostima i protiv svih prijetnji”.

F-35 se, takođe, prodaje i proizvodi u savezničkim zemljama SAD širom svijeta, uključujući Japan, koji je prvi takav avion dobio u decembru. Ova letjelica je specifična po tome što može da polijeće i slijeće u vertikalnom položaju, pa može da operiše s amfibijskih jurišnih brodova, a takođe zamijenjuje AV-8B „herijer”.

Pogledajte video.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!