Srđan Đoković: Abazović je moj četvrti sin, to što je vratio imovinu crkvi, to je za ponos i diku

Dobitnici ove plakete iz oblasti zdravstva su: Cane Tulić, Vaso Antunović, Milika Ašanin, Hakija Bašić, zatim iz oblasti kulture Vesna Dedić, Manojlo Manjo Vukotić, Petar Božović i Sergej Ćetković. Iz oblasti sporta, zahvalnicu je dobio teniser Novak Đoković i njegova porodica, u čije ime je svečanosti u Crnogorskoj kući prisustvovao otac Srđan

Premijer Dritan Abazović uručio je zahvalnice istaknutim predstavnicima crnogorske dijaspore i iseljenika za njihov doprinos promociji Crne Gore i jačanju veza sa Srbijom.

Svečanost je održana u Crnogorskoj kući u Beogradu.

“Vi pokazujete da je Crna Gora mnogo veća nego što je njen broj stanovnika i nego što je njena teritorija”, rekao je Abazović.

Kako prenose “Vijesti”, kazao je i da je ovo samo početak odnosa države koji treba da se mijenja prema najboljim građanima.

Dobitnici ove plakete iz oblasti zdravstva su: Cane Tulić, Vaso Antunović, Milika Ašanin, Hakija Bašić, zatim iz oblasti kulture Vesna Dedić, Manojlo Manjo Vukotić, Petar Božović i Sergej Ćetković. Iz oblasti sporta, zahvalnicu je dobio teniser Novak Đoković i njegova porodica, u čije ime je svečanosti u Crnogorskoj kući prisustvovao otac Srđan.

Otac Novaka Đoković, Srđan Đoković, je rekao da su njegovi roditelji “imali jako teško odrastanje koji su morali da pobjegnu iz Metohije u Crnu Goru gdje su živjeli do kraja rata”.

“Iz kamena i krša je potekao naš ponos i dika Novak Đoković. Ponos i dika i Srbije i Crne Gore podjednako. Kada se Novak ženio, rekao mi je da će to biti na Svetom Stefanu. Pitao sam ga: ‘Zašto Sveti Stefan, tvoja zemlja je Srbija, a grad Beograd’. On mi je kazao: ‘Šta si me cijeli život učio, to je jedna zemlja i jedan narod’. Spustio sam slušalicu i plakao pola sata, toliko o vaspitanju”, naglasio je Đoković.

Kazao je da je Abazović, dok je živ, njegov “sin i moj brat”.

“On je, u stvari moj četvrti sin, pošto već imam tri. To što je vratio imovinu crkvi, to je za ponos i diku. Svaka mu čast i njemu i njegovoj porodici. On je i dio moje porodice”, rekao je Srđan Đoković.

Inicijativa za organizaciju događaja, kako je pojašnjeno iz Vlade, pokrenuta je od strane Ambasade Crne Gore, u ciju afirmacije i snaženja vidljivosti doprinosa koje istaknuti predstavnici crnogorske dijaspore iseljenika pružaju u kontekstu promocije Crne Gore, afirmacije njenih interesa i jačanju veza sa Republikom Srbijom kroz doprinos i ostvarenja u zdravstvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i sportskoj sferi.

Po osnovu prethodno obavijenih širih konsuitacija sa predstavnicima crnogorskih iseljenika u Srbij, Ambasada je definisala spisak od devet najistaknutijih ljekara, akademika, književnika i kulturnih poslenika, cijeneći da će uručenje ove vrste priznanja predstavijati adekvatnu verifikaciju dosadašnjih ostvarenih rezultata i pružiti dodatni doprinos razvoju veza sa brojnom zajednicom dijaspore-iseljenika u Srbiji.

“Unaprjeđenje veza i briga o dijaspori – iseljenicima sastavni je dio unutrašnje i vanjske politike Crne Gore, zasnovana na uzajamnoj privrženosti i saradnji, pružanju pomoći i jačanju međusobnih veza, uz uvažavanje specifičnosti i potrebe svih pripadnika dijaspore – iseljenika. Shodno Zakonu o vanjskim poslovima, jedna od ključnih nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova odnosi na razvoj saradnje sa iseljenicima iz Crne Gore i njihovim organizacijama, između ostalog i kroz djelatnost diplomatsko-konzularne mreže. Stoga je Ministarstvo vanjskih poslova, prepoznavši značaj intenziviranja aktivnosti u ovoj oblasti, započelo sa praksom dodjele priznanja posebno istaknutim predstavnicima dijaspore – iseljenika”, piše u saopštenju Vlade.

Foto: Vlada Crne Gore

Idi na VRH
error: Content is protected !!