Kupio prije 50 godina flašu vina i zaboravio je u podrumu: Kad ju je odnio na procjenu završio u bolnici

Muškarac je zaboravio na flašu dok mu se život i u dobru i u zlu odvijao pred očima. Krajem ovog ljeta, prije samo petnaestak dana, sređujući podrum u kući, primijetio je u jednom sanduku i tu flašu

Kada mu se rodio sin, a on pokušavao da postane uspješan slikar, Mark Paulson je kupio sebi vino čisto da mu sve krene kako treba. Pola vijeka kasnije, sreća mu je zakucala na vrata.

Paulson je danas srećan čovjek, a do prije samo nekoliko mjeseci jedva je sastavljao kraj s krajem. Ovo je lijepa priča kako nam nešto čega nismo ni svjesni da imamo može trajno promijeniti život.

Mark je početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka dobio sina kada je odlučio da, kao slikar u pokušaju, kupi flašu vina “Domaine de la Romanée-Conti La Tâche”, čisto da mu uz najsrećniji dan u životu krene sve kako treba.

Flašu nikada nije otvorio, a platio ju je 250 dolara što je za onaj period vijeka bilo jako mnogo. Kao danas kad bi flašu platio oko 1.800 dolara.

Muškarac je zaboravio na flašu dok mu se život i u dobru i u zlu odvijao pred očima. Krajem ovog ljeta, prije samo petnaestak dana, sređujući podrum u kući, primijetio je u jednom sanduku i tu flašu.

Prvo je, piše espreso.co.rs, htio da je otvori, ali pomislio je da ne bi bilo loše da je ipak odnese na procjenu u zalagaonicu. Vidjevši datum proizvodnje vina i marku pića, vlasnik zalagaonice kontaktirao je stručnjaka koji je Marku rekao da flašu pod hitno ponudi na aukciju jer vrijedi jako mnogo!

Niko mu od njih nije rekao koliko bi novca mogao za flašu da dobije, ali su mu samo poručili da će mu ta flaša vina promijeniti život. Trajno.

Mark je otrčao u aukcijsku kuću Bonhams Skinner ponudivši svoju flašu. Dvije nedjelje kasnije pozvan je da prisustvuje takmičenju i tada ga je umalo strefio šlog – flaša je dostigla cijenu od 100.000 dolara!

Marku je pozlilo, pa je morao da veče umjesto pijući vino, okonča u bolnici na posmatranju.

“Svih ovih godina stajala je u podrumu. Nisam ni znao kakvo sam blago imao”, rekao je Mark Polson za Washington post.

Ispostavilo se da je Mark početkom sedamdesetih kupio flašu na nagovor starijeg prijatelja Rodžera Brenda koji je bio stručnjak za vina.

“Rekao mi je da je flaša sjajna i rijetka, da postoji samo 1.300 primeraka u svijetu. Uzeo sam čak i veći primjerak flaše, od tri litra. Mnogo dugujem sinu koji je na internetu pronašao podatak da je slična flaša 2022. prodata za čak 80.000 dolara. Tada smo znali da ćemo se obogatiti od nje”, rekao je Mark.

Foto: Ilustracija (Printscreen/Must Wine)

Idi na VRH
error: Content is protected !!