Vlade Divac – dvije „banane“ Džordanu na istom meču (VIDEO)

Bio je to jedan od najljepših poteza prvog finalnog meča i nešto o čemu su mnogi košarkaši sanjali, jer zaustaviti spektakularnom rampom najboljeg u istoriji ne dešava se svaki dan, ali se Vlade na tome nije zaustavio

U večeri 2. juna 1991. godine počela je finalna serija NBA lige za tu sezonu između Bulsa i Lejkersa, u kojoj je Vlade Divac imao debi u NBA finalu – i to kakav! Bio je među najboljim igračima svojih „Jezeraša“, koje je vodio do brejka u Čikagu. Postigao je 16 poena i imao 14 skokova, ali je meč obilježio sa dve rampe na Majklu Džordanu, od kojih je prva bila posebno spektakularna.

Bio je to vrlo neizvjestan duel između Bulsa i Lejkersa, kojim je otvorena finalna serija NBA lige 1991. godine. Gosti iz Los Anđelesa su igrali dosta dobro protiv favorizovanih Bulsa, pa su bili u blagom vođstvu sredinom treće četvrtine, zbog čega su domaćini uglavnom loptu slali u ruke Majkla Džordana, koji je završavao gotovo sve akcije Čikaga. Isti takav slučaj bio je i na nešto više od 4 minuta do kraja treće četvrtine, Majkl je dobio loptu na vrhu reketa i krenuo u prodor po desnoj strani. Našao se u dosta teškoj poziciji, ali ga to nije sprečavalo da uputi šut ka košu, koji bi možda i prošao kroz obruč, da ga iz drugog plana nije sačekao Vlade Divac i zaustavio ga spektakularnog rampom. Bio je to jedan od najljepših poteza prvog finalnog meča i nešto o čemu su mnogi košarkaši sanjali, jer zaustaviti spektakularnom rampom najboljeg u istoriji ne dešava se svaki dan, ali se Vlade na tome nije zaustavio, piše portal sportskasećanja.com.

Vlade Divac je uspio u NBA finalu da dva puta na istom meču izblokira Majkla Džordana.

Sredinom poslednjeg perioda jedna dosta slična akcija, samo sa druge strane. Džordan opet igra sam protiv odbrane Lejkersa, lako u prodoru prolazi Skota, da bi potom u letu izbjegao Džejmsa Vortija i došao u poziciju iz koje se očekivalo lagano polaganje, ali je Divac opet bio tu. Pojavio se gotovo niotkuda i novom rampom nad „Letećim“ zaštitio ponovo koš svog tima. Iako ta rampa nije bila spektakularna kao prethodna, upotpunila je sjajnu Divčevu predstavu te večeri u Čikagu, kojom je poveo Lejkerse do neočekivanog trijumfa u Čikagu na startu finalne serije.

Ipak, Bulsi su, predvođeni Džordanom, zaigrali i previše dobro u preostalim duelima, vezali su četiri trijumfa i došli do svog prvog šampionskog prstena. Vlade Divac je igrao odlično tokom cijele finalne serije, bio je jedan od najboljih pojedinaca Lejkersa, ali je ipak njegov jedini nastup u velikom NBA finalu obilježila prva utakmica serije i njegove dvije „banane“ najboljem košarkašu u istoriji. Kako su one izgledale, možete se podsjetiti na snimju.

Idi na VRH
error: Content is protected !!