Pronašao više od tri hiljade KM i vratio vlasnici: Pretužno je bilo kada je saznao za šta je nana skupljala pare

“Dok smo razgovarali na telefon, plakala je i zahvaljivala. Kada sam sa suprugom otišao da joj to uručim, ispekla nam je kahvu, opet je plakala i zahvaljivala se. Njena suza, ali i sreća za mene su najveća nagrada”, kazao je Smajić

Halil Smajić iz Sarajeva je prije nekoliko dana pronašao koverat u kojem je bilo 3.300 KM, a vraćanjem novca stvarom vlasniku pokazao je dobročinstvo i poštenje.

Smajić ni u jednom momentu nije pomislio da pronađeni novac zadrži. Koverat je vratio nani od koje je dan prije kupio automobil marke “golf 2”, gdje je koverat s novcem i bio, a koji je nana prodavala jer je bila u potrebi.

“Preko poznanika čuo sam da jedna nana sa Dobrinje prodaje muževo vozilo, koji je prije četiri godine preselio. Rekao mi je da ta žena automobil prodaje jer treba novac. Iako mi taj automobile nije bio potreban, kupio sam ga kako bih joj pomogao, izašao u susret, jer vozilo nije koristila. Ona je stara i živi sama. Dao sam joj više novca od dogovorene cijene. A, kako je automobil star i kako u je u njega trebalo da se ulaže dosta novca, sa suprugom sam ga pregledao da vidimo šta ćemo trebati popraviti. Otvorimo sam gepek, gledao ima li korozije. Kada sam podigao tapacir supruga je vidjela neku kutiju, a ispod kutije koju smo podigli ispala je koverta. Otvorio sam je, bila je puna novca. Prebrojao sam, ukupno je bilo 3.300 KM. Ni jednog momenta nisam se razmišljao šta uraditi, jer tuđi mi hak ne treba”, kazao je za Preporod.info Smajić.

Odmah je, dodaje, uzeo telefon i pozvao vlasnicu. Ali, prenosi N1 Sarajevo, kako nije uspio stupiti s njom u kontakt, pozvao je poznanika preko kojeg je i saznao za njenu situaciju.

“Ispričao sam prijatelju šta sam pronašao. On mi je rekao: ‘Halile ti si to pronašao, radi s tim šta hoćeš’. Rekao sam mu da je novac nanin te da je on pokuša nazvati i javi joj šta se desilo. Ispričao mi je da je njen muž bio bolestan, da su te pare skupljali za dženazu. Kada je preselio supruga te pare nije mogla naći. Tražila je po kući i na kraju odustala. Halala ih. Sjutradan sam uspio stupiti u kontakt s nanom. Dok smo razgovarali na telefon, plakala je i zahvaljivala. Kada sam sa suprugom otišao da joj to uručim, ispekla nam je kahvu, opet je plakala i zahvaljivala se. Njena suza, ali i sreća za mene su najveća nagrada”, kazao je Smajić.

Foto: Facebook

Idi na VRH
error: Content is protected !!