Lusija Danica je bezrezervno voljela Crnu Goru: Pogledajte kako je svojevremeno dočekala Edina Krnića u Argentini (VIDEO)

Lusiji i njenoj porodici dio emisije posvetio je i crnogorski putopisac Edin Krnić, koji je 2018. godine boravio u Argentini, u provinciji Santa Fe, gdje žive Petričevići. Njega su dočekali Lusijin otac Klaudio, vjerenik Nikolas Vukasović, čiji su preci takođe iz Crne Gore, i ona. Nakon nezaboravne večeri koju su mu priredili Petričevići i Vukasovići, Krnić se oprostio sa Lusijom. Ne sluteći da je to opraštanje zauvijek

Autorski tekst rano preminule Lusije Danice Petričević (1994-2023), iz argentinske provincije Santa Fe, koji je naš medij prenio iz časopisa “Identitet”, samo je potvrdio ono što smo već znali – ova dvadesetosmogodišnja djevojka je bila veoma vezana za zemlju svojih predaka.

Lusija s Edinom Krnićem (Foto: Printscreen)

Lusijin pradjed Blažo i njegova braća Petar, Vuko i Andrija došli su u Argentinu iz Meteriza 1923. godine preko italijanske luke Đenova, odakle su putovali mjesec i po do argentinske obale. Njena prababa Maše Šofranac je bila rodom iz Rvaša.

Blažo i Maše su u Argentini ostavili veliko potomstvo, a Lusija Danica je bila četvrta generacija.

U želji da upozna zemlju predaka, Lusija je 2015/16. godine upisala Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. U Crnoj Gori je boravila godinu i po, naučila jezik, upoznala kulturu i običaje svojih predaka.

Po povratku u Argentinu završila je fakultet i postala advokatica. Ostala je posvećena promociji svoje postojbine i bila jedan od utemeljivača i sekretarka Crnogorske zajednice Montenegro u Santa Feu.

Lusiji i njenoj porodici dio emisije posvetio je i crnogorski putopisac Edin Krnić, koji je 2018. godine boravio u Argentini, u provinciji Santa Fe, gdje žive Petričevići. Njega su dočekali Lusijin otac Klaudio, tada vjerenik Nikolas Vukasović, čiji su preci takođe iz Crne Gore, i ona.

Nakon nezaboravne večeri koju su mu priredili Petričevići i Vukasovići, Krnić se oprostio sa Lusijom.

Ne sluteći da je to opraštanje zauvijek.

Pokojna Lusija Danica u braku sa Nikolasom Vukasovićem ima sina Novaka. Tragično je stradala u saobraćajnoj nesreći u 29. godini života.

Lusija Danica Petričević (1994-2023): Ośećati

Idi na VRH
error: Content is protected !!