Koliko je loše piti kafu na prazan želudac? Odgovor bi mogao da vas iznenadi

Sama kafa je kiselo piće. Kofein podstiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želudačne kiseline. Iako ovaj spoj pomaže u pokretanju procesa probave, on takođe povećava kiselost u želucu. Konačno, fenoli, koji se nalaze u kafi, takođe doprinose nivou kiselosti creva

Ako niste tip osobe koja redovno doručkuje, ali ne možete da zamislite bolji početak dana nego uz šoljicu omiljene kafe, ne brinite se. Ispijanje kafe na prazan želudac nije loše samo po sebi. Evo kada nastaje problem.

Mnogo je dobrobiti povezanih s konzumacijom kafe kada je u pitanju gastrointestinalni trakt, tvrdi gastroenterolog, dr Sunana Sohi.

“Kafa utiče na nivo želudačne kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki ljudi se mogu suočiti s problemima, npr. dispepsijom, što je u osnovi probavna smetnja. No, ona može lako da se riješi izbjegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šoljici omiljenog napitka uz hranu”, kaže Sohi.

Sama kafa je kiselo piće. Kofein podstiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želudačne kiseline. Iako ovaj spoj pomaže u pokretanju procesa probave, on takođe povećava kiselost u želucu. Konačno, fenoli, koji se nalaze u kafi, takođe doprinose nivou kiselosti creva, piše portal Ordinacija.hr.

ŠTA SE DOGAĐA KADA ŽELUDAC UDARI KISELINA?

“Kafa ima pH vrijednost od oko 5, dok naša želudačana kiselina ima pH oko 2, što je čini kiselijom. Kao rezultat toga, naš želudac, koji je usput ispunjen i sluzi koja ga štiti, trebalo bi da može da podnese kiselinu koju izaziva ispijanje kafe”, objasnila je gastroenterolog, dr Supriya Rao iz Bostona.

Međutim, zapravo sve zavisi od pacijenta. “Sve što jedete izaziva proizvodnju želudačne kiseline, ali kafa proizvodi više. Dakle, ako se osjećate nanudto ili imate bolove u gornjem dijelu stomaka i mučninu nakon što ste popili kafu na prazan želudac, imate problem s tim”, objasnila je Sohi.

Tu je teoriju potvrdilo i nekoliko studija, uključujući i onu objavljenu u Library of Medicine. Konkretno, prema istraživanju, kafa može da doprinese opuštanju donjeg ezofagealnog sfinktera dopuštajući hrani da pobjegne u jednjak i izazove gorušicu.

Pojednostavljeno rečeno, ispijanje kafe na prazan želudac povećava proizvodnju želudačne kiseline. Veće količine tečnosti ne izazivaju nikakve probleme mnogim ljudima, ali kod nekih mogu da izazovu nelagodu. Ako spadate u tu grupu, ali ne možete da se odreknete svog prvojutarnjeg kofeinskog napitka, pokušajte ipak u njemu da uživate ​uz koji zalogaj hrane koja u tom slučaju služi kao amortizer, prenosi N1.

RAZLIČITA ZRNA RAZLIČITE REAKCIJE?

Budući da je dokazano da stimulans doprinosi višim nivoima proizvodnje želudačne kiseline, šoljica kafe bez kofeina bila bi bolji izbor jer dovodi do manjih količina gastrointestinalne tečnosti.

“Odabir tamnog zrna umjesto svijetlog mogao bi da pomogne vašem želucu, jer ima manje kiselosti. Proces prženja tamnijih zrna je dug, tako da gube puno kiseline”, objasnila je Rao.

Cold brew takođe je opcija niže kiselosti, barem prema istraživačima sa Univerziteta Thomas Jefferson.

“Hladno kuvane kafe na sve tri temperature prženja bile su nešto manje kisele nego vruće kafe. Kako se temperatura prženja povećavala, ukupna kiselost (TA) svih kafa se smanjivala. S povećanjem temperature prženja, primijećeno je da se povećanje razlika u TA između hladne i vruće kafe lagano povećava, što ukazuje da prženje utiče na procese ekstrakcije”, stoji u studiji.

Ako imate problema s kiselinom nakon što ste popili kafu na prazan želudac, možda je najbolja opcija odabir potpuno drugačijeg kofeinskog napitka. Zeleni čaj i crni čaj takođe imaju puno prednosti. Sadrže manje kofeina, pa su i manje kiseli.

Foto: Printscreen/Coffee blog – Viacheslav Druzhynin

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!