Evo šta se dešava s našim tijelom ako ne jedemo jedan cio dan

Osim skidanja neželjenih kilograma, jednodnevni post može da ima pozitivan uticaj na metabolizam i kardiovaskularno zdravlje. Ono što doktori ipak preporučuju jeste ne pretjerivati jer ovakav režim ishrane može da izazove osjećaj velike gladi, ali i da dovede do neželjenih komplikacija kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima

U poslednje vrijeme u svijetu je sve popularniji takozvani jednodnevni ili 24-časovni post. Kako piše Healthline, tokom tog perioda dozvoljeno je konzumiranje samo kalorijski neutralnih napitaka, dok se nakon 24 sata osoba slobodno smije vratiti uobičajenoj ishrani.

Šta se zapravo dešava s našim tijelom kad cio dan ne jedemo? Stručnjaci objašnjavaju da dolazi do nekoliko promjena.

Osim skidanja neželjenih kilograma, jednodnevni post može da ima pozitivan uticaj na metabolizam i kardiovaskularno zdravlje. Ono što doktori ipak preporučuju jeste ne pretjerivati jer ovakav režim ishrane može da izazove osjećaj velike gladi, ali i da dovede do neželjenih komplikacija kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima.

Kako piše Index, naše tijelo će prve reakcije početi da pokazuje već nakon osam sati nejedenja. Naime, nakon tog perioda ono će početi da koristi skladišene masti kako bi dobilo energiju koja nam je potrebna za svakodnevno funkcionisanje. Dijetetičari naglašavaju da svi postovi duži od 24 sata mogu da dovedu do toga da tijelo za energiju počne da koristi skladištene proteine.

OSTALE PROMENE SU:

gubitak kilograma

snižavanje holesterola

smanjenje rizika od bolesti srca

smanjenje upalnih procesa u tijelu

smanjenje rizika od određenih vrsta raka

podsticanje osjećaja kontrole nad jedenjem

snižavanje šećera u krvi.

Ipak, ako se ovakvoj vrsti posta okrećemo prečesto, to može da dovede do neprijatnih nuspojava, poput osećaja gladi i razdražljivosti, nedostatka hranljivih materija u organizmu, gubitka energije, povećanog rizika od aritmije i hipoglikemije i poteškoća s koncentracijom ili pamćenjem.

Foto: Ilustracija (Printscreen/Bit of a Wander)

Idi na VRH
error: Content is protected !!