Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (123): Dijaspora Crne Gore – pregled po zemljama (Kanada)

Danas ovo udruženje tradicionalno povodom Dana Državnosti Crne Gore, ispred gradskog parlamenta u Torontu organizuje podizanje crnogorske zastave uz intoniranje crnogorske himne. Ceremoniji obično prisustvuje veći broj naših iseljenika, ali i zvanični predstavnici Kanade

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2016. godine, u Kanadi živi 4165 Crnogoraca/Crnogorki (po popisu iz 2006. godine u Kanadi ih je živjelo 2370, a 2001. tek 1055). U Kanadi su aktivna četiru udruženja crnogorskih iseljenika: Crnogorsko kulturno društvo (Toronto), Crnogorsko društvo Britanske Kolumbije (Vankuver), Crnogorsko Kulturno Udruženje „Vladika Danilo“ (Toronto) i Crnogorsko-kanadska asocijacija (Vankuver).

Podizanje crnogorske zastave u Torontu za Dan državnosti, 2019. godina

Crnogorsko kulturno društvo Toronto, koje je osnovano davne 1971. godine, najaktivnije je i najstarije udruženje naših iseljenika u ovoj zemlji. Među veće akcije ovog udruženja ubraja se organizovanje prikupljanja materijalne pomoći za postradale od zemljotresa u Crnoj Gori, prikupljanje sredstava za izgradnju Njegoševog Mauzoleja na Lovćenu, pomoći Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Matici crnogorskoj, Crnogorskom PEN centru. Danas ovo udruženje tradicionalno povodom Dana Državnosti Crne Gore, ispred gradskog Parlamenta u Torontu organizuje podizanje crnogorske zastave uz intoniranje crnogorske himne.

Skupština Crnogorskog kulturnog društva iz Toronta, 2018. godina

Ceremoniji obično prisustvuje veći broj naših iseljenika, ali i zvanični predstavnici Kanade. Ovo udruženje tradicionalno organizuje i Crnogorski piknik, a takođe je vrlo značajno napomenuti da se na internet stranici ovog udruženja mogu naći korisne informacije o našoj dijaspori u Kanadi, ali i čitavom svijetu.

Predsjednik Crnogorskog kulturnog društva iz Toronta Zoran V. Raičević u posjeti Upravi za dijasporu, 2019. godina

Web poratal MONTENEGRO – CANADA i njegovi saradnici, počeli su 2007. godine akciju o otkrivanju nepoznatih činjenica o odnosima Crne Gore i Kanade. Zahvaljujući ovoj internet stranici javnost je u posljednjih nekoliko godina dobila informacije o brojnim Kanađanima koji su svojim radom zadužili Crnu Goru, među kojima su Frederik Burnham, Mona Vilson, Andija Daglas Gerd i drugi. Takođe se ovdje može pročitati informacija o crnogorskim korijenima nekadašnjeg gradonačelnika Vankuvera Džona Džejkoba Volriča (Jonh Jakob Volrich), kanadskog milionera i dobrotvora Milana Ilića, „posljednjoj crnogorskoj princezi“ Zorki Petrović Njegoš koja živi u Kanadi, do informacija o poznatom teniseru Milošu Raoniću koji je rođen u Crnoj Gori.

Petar Kalezić, sekretar Crnogorskog kulturnog udruženja „Vladika Danilo“ iz Toronta u posjeti Upravi za dijasporu, 2019. godina

Kako se navodi na ovom portalu, od crnogorskih zvaničnika naše iseljenike u Kanadi posjećivali su: Blažo Jovanović, Vidoje Žarković, Milan Roćen, Igor Lukšić, Branko Kostić, Ranko Krivokapić, Miodrag Vlahović, Srđan Darmanović, Branko Milić, Zoran Janković, Selim Lika, Predrag Mitrović, Leon Đokaj, Elvira Bekteši, Dušan Raičević, Miljan Mugoša i drugi… Takođe, u posjeti isljenicima su bili i Slavko Perović, Vladika CPC Mihailo, Princ Nikola Petrović Njegoš, Kulturno Umjetničko Društvo „Njegoš“ sa Cetinja, RTVCG, Vaterpolo reprezentacija Crne Gore, pripadnici Vojske Crne Gore,studenti i drugi.

PRIZNANJA ZASLUŽNIM ISELJENICIMA

U okviru radne posjete našoj dijaspori u Kanadi koja je realizovana početkom decembra 2019. godine, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović uručio je povelju Crnogorskom kulturnom društvu Toronto, za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja i jačanja saradnje matične države sa svojom dijasporom u Kanadi.

S lijeva na desno Đon Ivanović, Veso Radulović, Dušanka i Danica Rašović, Branko Aleksić, Petar Smolović i mr Predrag Mitrović (u pozadini)

Povelje, kao najveće priznanje koje dodjeljuje Uprava, dodijeljene su i osnivačima Crnogorskog kulturnog društva Toronto – Branku Aleksiću i Vojislavu Rašoviću (posthumno), dok su zahvalnice dodijeljene Veselinu Raduloviću i Đonu Ivanoviću.

Povelja za dugogodišnji angažman na polju unaprijeđenja odnosa i saradnje Crne Gore sa svojom dijasporom u Kanadi uručena je i Crnogorskom kulturnom udruženju „Vladika Danilo“ iz Toronta.

Glavna fotografija: Predstavnici Uprave za dijasporu, direktor Predrag Mitrović i Elvira Bekteši, gradonačelnik Bara Dušan Raičević i predsjednik Crnogorskog kulturnog društva iz Toronta Zoran V. Raičević, u posjeti Univerzitetu Toronta

Idi na VRH
error: Content is protected !!