Miralem Jašarević iz Brčkog najbolji mladi hirurg u Evropi

“Želio sam da radim u svom gradu, pa sam otišao na razgovor sa tadašnjim direktorom JZU Brčko. Razgovor je bio vrlo kratak jer mi je direktor ponudio da potpišem ugovor na tri mjeseca, a poslije, kako je rekao, “vidjećemo šta kaže politika” pa možda dobijem posao i za stalno”. Na to je, kako je ispričao za Radio Brčko, ponovio da već ima ponude iz Njemačke i da ne može biti u neizvjesnosti i odlučio da ose u Njemačku

Bosanac Miralem Jašarević rođen 1992. godine. Završio je Medicinski fakultet u Tuzli i kako nije bio siguran da u svom rodnom Brčkom može dobiti stalno zaposlenje, prihvatio je poziv referentnih medicinskih ustanova iz Njemačke, počevši svoje usavršavanje u Bayernu.

Sada je jedan od najboljih mladih ljekara u svijetu, što potvrđuje i nedavno priznanje koje je dobio na kongresu u Parizu.

„Sa 24 godine u roku sam završio Medicinski fakultet u Tuzli i kao jedan od najmlađih ljekara se prijavio na brčanski Zavod za zapošljavanje, gdje sam proveo devet mjeseci. U međuvremenu sam aplicirao i dobio ponude za rad od eminentnih ustanova iz Njemačke.

No, želio sam da radim u svom gradu, pa sam otišao na razgovor sa tadašnjim direktorom JZU Brčko. Razgovor je bio vrlo kratak jer mi je direktor ponudio da potpišem ugovor na tri mjeseca, a poslije, kako je rekao, “vidjećemo šta kaže politika” pa možda dobijem posao i za stalno”.

Na to je, kako je ispričao za Radio Brčko, ponovio da već ima ponude iz Njemačke i da ne može biti u neizvjesnosti.

“Kako se u direktorovom stavu ništa nije promijenilo, odlučio sam da odem u Njemačku, gdje je mi je odmah ponuđen ugovor na šest godina, uz specijalizaciju. Tamo je već, kao ljekar kardiohirurg, radila moja starija sestra Marinela“, precizira Miralem Jašarević.

Jašarević se obreo u Bayernu gdje je deset mjeseci radio na Odjeljenju za kardiologiju i internu medicinu tamošnje bolnice.

„Nakon tog perioda prešao sam u Univerzitetsku bolnicu u Essenu gdje radim i kardiohirurgiju, zajedno sa mojom sestrom, kao jedini ljekari iz Bosne i Hercegovine. S obzirom na naše zalaganje, otvorena nam je i mogućnost naučnog napredovanja kroz doktorske disertacije“, nastavlja svoju priču mladi doktor Miralem Jašarević.

Upravo doktorska disertacija na temu „Aortni zalisci-alternativne proteze“ je ono što je mladog Jašarevića dovelo do svjetski vrijednog priznanja za mlade ljekare specijaliste.

„Sve se dešavalo u organizaciji Udruženja evropskih kardiohirurga i to na 71. Kongresu kardiovaskularnih i endovaskularnih hirurga, gdje je bilo 150 odabranih učesnika iz gotovo svih zemalja Evrope, i gdje je moj rad proglašen najuspješnijim, odnosno najboljim“, naglašava, ne krijući zadovoljstvo, dr Miralem Jašarević.

Inače, disertacija ima svjetski značaj jer je to jedina studija o zamjeni aortnog zasliska sa “crown pet biološkom protezom, odnosno zamjene aortnih valvula. Taj naučni rad je pokazao srednjoročne rezultate Sorin Crown proteze.

„Bilo mi je drago što sam kao Brčak, Bosanac, pokazao sam da sam najbolji mladi ljekar u Evropi. Iskreno mi je žao što na priznanju, uz moje ime i prezime, piše da sam ljekar iz Njemačke, mada sam i srcem i dušom Brčak i Bosanac i Hercegovac“, sa tugom ističe Jašarević.

Upravo njegova ljubav prema BiH i naročito prema Brčkom, kaže, vrlo često ga dovodi na pomisao da bi bilo dobro da se mladi Brčaci, koji su uspješni u svijetu, vrate i poprave sliku u svim oblastima života i rada u Distriktu.

„Nadam se da će ubrzo doći trenutak kada će značajan broj nas mladih, u ovom slučaju ljekara, smoći snage da se vrate u Brčko te svojim idejama, znanjem, pa ako treba i novcem poprave stanje u ovdašnjem zdravstvu, koje je u ovom trenutku, po mom mišljenju, najblaže rečeno, jako loše“, zaključio je najbolji mladi hirurg Evrope pa i svijeta, Brčak Miralem Jašarević piše Radio Brčko.

Foto: Miralem Jašarević (društvene mreže)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!