Božićna poruka pape Franja: Da oružje zauvijek utihne

U svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci “gradu i svijetu” (urbi et orbi), sa centralnog balkona Bazilike svetog Petra, papa je govorio i o onima koji pate zbog sirijskog rata, “posebno tokom najgorih bitaka u Alepu”, i pozvao da se uspostavi mir u Siriji. “Mir onima koji su izgubili nekog bližnjeg zbog užasnih djela terorizma, koji su posijali strah i smrt u središte toliko zemalja i gradova”, rekao je papa desetinama hiljada vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Rimu

Papa Franjo je u nedjelju u Vatikanu poželio božićni mir svim ljudima pogođenim ratom i onima koji su izgubili nekog bližnjeg zbog terorizma koji, kako je rekao, sije “strah i smrt” u mnogim gradovima i zemljama.

U svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci “gradu i svijetu” (urbi et orbi), sa centralnog balkona Bazilike svetog Petra, papa je govorio i o onima koji pate zbog sirijskog rata, “posebno tokom najgorih bitaka u Alepu”, i pozvao da se uspostavi mir u Siriji.

“Mir onima koji su izgubili nekog bližnjeg zbog užasnih djela terorizma, koji su posijali strah i smrt u središte toliko zemalja i gradova”, rekao je papa desetinama hiljada vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Rimu.

U najnovijem napadu, 19. decembra, na božićnom vašaru u Berlinu, napadač je, koristeći kamion šleper, ubio 12 ljudi.

Papa je pozvao na mir u Siriji gdje je, prema njegovim riječima, proliveno suviše krvi i zatražio da “oružje zauvijek utihne” i da se “međunarodna zajednica aktivno založi da se dođe do rješenja putem pregovora”.

Papa je izrazio nadu da će Izraelci i Palestinci imati “hrabrosti i odlučnosti da napišu novu stranu istorije”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Neka Izraelci i Palestinci imaju hrabrosti i odlučnosti da napišu novu stranu istorije, u kojoj mržnja i osveta daju mjesta želji da se zajedno izgradi budućnost uzajamnog razumijevanja i harmonije”, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On je izrazio žaljenje zbog toga što u zapadnoafričkoj državi Nigeriji “fundamentalistički terorizam koristi čak i djecu”, misleći na djecu samoubice.

Govorio je o sukobima i tenzijama u Africi, istočnoj Ukrajini, Mjanmaru, na Korejskom poluostrvu, Kolumbiji i Venecueli.

Desetine hiljada vjernika koji su došli na Trg svetog Petra da čuju papinu poruku čekali su prethodno u dugim redovima da bi prošli kroz bezbjednosne provjere.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!