Njemac Michael Bader u Crnoj Gori živi san: “Ja sam najbolja preporuka za njemačke turiste“ (VIDEO)

„Ovdje sam našao svoj mir i utjehu. Krenuo sam skromno, a sada ponosno mogu da kažem da sam uspio u svom naumu. Imam goste uglavnom iz Njemačke koji su očarani ljepotom Utjehe i Crne Gore uopšte. Živa sam reklama za ove krajeve“, kroz osmjeh govori Bader

Njemac Michael Bader je pretvorio u stvarnost ono o čemu drugi, manje odvažni, mogu da sanjaju. Napustio je rodnu Njemačku i doselio se u Bar, grad koji ga je objeručke prihvatio. Sada već daleke 2007. godine došao je i ostao. Razloge ni sam ne zna, ali je siguran da nije pogriješio.

„Nalazimo se na zapadnom Balkanu. Preko 130 kilometara je dugačka crnogorska obala. Crna Gora je članica Ujedinjenih nacija, WTO, OEBS-a, Savjeta Evrope i NATO-a. Svi me pitaju zašto sam se odlučio na ovaj korak. Odgovor je lak i jasan. Prvo, jer mnogi ne poznaju Crnu Goru i sve njene ljepote. Ja imam stalan boravak od 2017. Ovdje sam ispratio baš sve važne događaje u Crnoj Gori. I na to sam ponosan“, kaže Bader.

Kada njemački mediji izvještavaju o našoj zemlji, Bader je prava adresa.

„Danas se bavim raznim projektima, prisutan sam i na televiziji i samo u superlativu pričam o Crnoj Gori. Izgradio sam veliku mrežu poznanstava, i to igra ključnu ulogu. Važno je iz prve ruke da se čuje o nekoj zemlji. Naročito o ovako maloj. Ja sam i najbolja preporuka za njemačke turiste. Tu sam im na raspolaganju da objasnim sve čari ove zemlje. Odlučio sam se za kratak odmor 2005. baš u Crnoj Gori i zaljubio se na prvi pogled“, prisjeća se Michael.

Drugi dolazak je donio i investiciju, apartman kojem je kasnije pridružio još nekoliko…

„Ovdje sam našao svoj mir i utjehu. Krenuo sam skromno, a sada ponosno mogu da kažem da sam uspio u svom naumu. Imam goste uglavnom iz Njemačke koji su očarani ljepotom Utjehe i Crne Gore uopšte. Živa sam reklama za ove krajeve“, kroz osmjeh govori Bader, prenosi barinfo.me.

Njegov trud je prepoznat i nagrađen.

„Godine 2014. sam dobio nagradu Worl Beauty Award, kada je moja inicijativa ‘Za još ljepšu Utjehu’ proglašena najboljim projektom koji pomaže kvalitetu turističke ponude Crne Gore. Dobio sam nagradu i na nacionalnom foto-takmičenju i skrenuo pažnju na čuvanje životne sredine“, dodaje Bader.

Na pitanje šta je tajna uspjeha, daje naizgled jednostavan i u praksi vrlo primjenljiv odgovor:

„Čini dobro i dobrim će ti se vratiti. Ukoliko pomogneš da se stvari poboljšalju, onda neće izostati ni materijalna dobit“, jasan je Bader.

Michael Bader je interkulturalni posrednik između crnogorskog i njemačkog naroda u pravom smislu te riječi. Pomaže svojim gostima da prožive idealan odmor, što se vraća izvrsnim recenzijama. Tu se ne zaustavlja. Podržava prijatelje u Crnoj Gori da budu dobri domaćini turistima iz Njemačke.

Foto: Michael Bader (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!