Prigožin se oglasio prvi put posle prekida oružane pobune: Nisam krenuo na Moskvu da svrgnem Putina, vojska prva zapucala na nas

“Cilj marša je bio da se izbegne uništenje Vagnera i da se pozovu na odgovornost zvaničnici koji su svojim neprofesionalnim postupcima počinili ogroman broj grešaka”, rekao je Prigožin. Vođa Vagnera žali što su “morali da pogode rusku avijaciju” i da su odlučili da se vrate u kampove da ne bi “prolili krv ruskih vojnika”

 

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, oglasio se prvi put nakon dogovora o prekidu oružane pobune u Rusiji.

Prigožin je na svom kanalu na Telegramu objavio audio poruku od 11 minuta u kojoj navodi da niko od komandanata jedinice nije pristao da potpiše ugovor sa ministarstvom odbrane i da bi u slučaju da su pristali da potpišu ugovor njegova plaćenička firma prestala da postoji 1. jula.

Na početku obraćanja rekao je da je cilj njegovog marša na Moskvu bio da se spriječi uništenje grupe Vagner i negirao da je “marš za pravdu” imao za cilj svrgavanje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Cilj marša je bio da se izbegne uništenje Vagnera i da se pozovu na odgovornost zvaničnici koji su svojim neprofesionalnim postupcima počinili ogroman broj grešaka”, rekao je Prigožin.

Vođa Vagnera žali što su “morali da pogode rusku avijaciju” i da su odlučili da se vrate u kampove da ne bi “prolili krv ruskih vojnika”.

“Uprkos tome što nismo ispoljili nikakvu agresiju bili smo napadnuti. U vazdušnom udaru nastradalo je 30 boraca”, navodi Prigožin.

Jevgenij Prigožin, podsetimo, pokrenuo je oružanu pobunu u noći između petka i subote kriveći ministarstvo odbrane za navodni “napad sa leđa” na položaje Vagnera u kome je, prema njegovim tvrdnjama, nastradao veliki broj njegovih boraca, piše “Kurir”.

Na nejasnom snimku koji je objavio Prigožin vidi se inače razoreni kamp u jednoj šumi i nekoliko tijela vojnika, međutim, nije saopštio više detalja o mjestu i vremenu napada već je samo optužio regularne ruske snage za artiljerijski i napad helikopterima.

Ministarstvo odbrane je, međutim, odbacilo njegove tvrdnje.

Veliki broj pripadnika Vagnera zauzeo je potom položaje oko vojnih objekata u Rostovu gde se nalazi komanda ruske vojske za jug dok je dio snaga navodno produžio auto-putem M-4 ka Moskvi.

Jevgenij Prigožin je tražio smjenu ministra odbrane Sregeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova i sve vrijeme upozoravao da će jedinice Vagnera uništiti svakoga ko im stane na put.

Moskva je odmah reagovala, optužila Prigožina za oružanu pobunu, a zatim pokrenula antiterorističku akciju na jugu države. Do Rostova je navodno stigao konvoj pripadnika čečenske specijalne brigade “Ahmat” koja je poslata da uguši pobunu.

Dogovor je, mešutim, ipak postignut posle cjelodnevne drame i to uz posredstvo bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Jedinice Vagnera počele su iste večeri povlačenje u svoje baze dok će Prigožin prema dogovoru dvije strane otići u Bjelorusiju.

Moskva je danas saopštila da istraga protiv njega nije obustavljena.

Za sada nije poznato gdje se Prigožin tačno nalazi.

Foto: Jevgenij Prigožin (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!