Anđela iz Srbije zvanično najbolja, zovu je genijem! Za godinu dala po dvije na dva fakulteta

Anđela je na fakultetu u Nansiju od 1.470 studenata izabrana za najboljeg, a nakon toga je isto priznanje dobila i na nacionalnom nivou u svojoj branši. A znajući da Francuzi ne prepuštaju ništa slučaju, ponudili su joj već od 2024. godine specijalizaciju kao natprosječnom studentu

„Preko trnja do zvijezda“ latinska je poslovica koja može da opiše život porodice Lazarević. Prošli su mnogo toga u životu, da bi se danas Francuska „poklonila“ Anđeli odajući joj veliko priznanje.

Njeni rezultati pokazuju da je pravi genije, a njeni profesori govore da Francuska ne pamti ovakvog studenta.

Porodica Lazarević živi u Mecu, na istoku Francuske, a ovo je njihova priča.

Dragana i Bogdan su iz Peći sa Kosova i Metohije. Posle povlačenja srpske vojske i policije u junu 1999. godine, oni su napustili Kosovo i Metohiju. Ostavili su svoj dom i krenuli u nepoznato. Put ih je odveo u Vrnjačku Banju gdje su se doselili. Posle nekoliko godina dobili su ćerku Anđelu. Međutim, teška ekonomska situacija tih godina u Srbiji Lazarevićeve je natjerala da se još jednom sele, objavio je sajt Svi Srbi u Parizu, koji okuplja ljude iz Srbije koji tamo žive i rade.

Godine 2010. godine došli su u grad Mec, na istoku Francuske. U početku im je bilo veoma teško. Bez poznavanja jezika i bez boravišne dozvole, Bogdan, kao glava porodice, nalazio je sitne poslove kako bi prehranio porodicu. Ova vrijedna i poštena porodica regulisala je svoj status u Francuskoj 2017. godine a Anđela je u međuvremenu dobila sestru Miu i brata Miloša.

Već od početka školovanja u Francuskoj Anđela je pokazivala veliko znanje i uz marljiv rad postizala je fantastične rezultate. Dobijala je razne pohvale i priznanja tokom  školovanja, a onda je došao trenutak da upiše fakultet i da odluči koje će zanimnje odabrati. Izbor je pao na studije medicine i fizike i hemije.

Anđela je u prethodnoj godini postigla takve rezultate na fakultetu da joj se klanja cijela Francuska. Za samo jednu godinu dala je po dvije godine i na ta dva fakulteta – medicinskom i fakultetu fizike i hemije sa maksimalnim ocjenama. Njeni profesori na oba fakulteta ne štede riječi hvale. Govore da odavno nisu vidjeli takvog genijalca.

Anđela je na fakultetu u Nansiju od 1.470 studenata izabrana za najboljeg, a nakon toga je isto priznanje dobila i na nacionalnom nivou u svojoj branši. A znajući da Francuzi ne prepuštaju ništa slučaju, ponudili su joj već od 2024. godine specijalizaciju kao natprosječnom studentu.

Dobar glas daleko se čuje, pa je i Švajcarska poslala ponudu da stipendira u potpunosti Anđelu i plati joj kompletnu specijalizaciju takođe pod naznakom natprosječnog studenta.

Anđela je odskora dobila francusko državljanstvo, ali ne zaboravlja odakle potiče i dolazi. Ona je rekla za sajt da joj „srpski duh svakodnevno pomaže da bude prvenstveno bolji čovjek i da na najbolji način predstavlja svoj narod“.

Do septembra Anđela nema nikakvih obaveza na fakultetu a onda kreće u novu školsku godinu nadajući se još boljim rezultatima. Ona je poslala poruku svim mladim ljudima koji žive van Srbije:

“Iskreno, ja sam jako vezana za Srbiju i želim da poručim našim mladim generacijama koje žive ovdje da se samo bore i da na sve načine pokažu našu inteligenciju. Ne smije i ne može nijedna prepreka da zaustavi uspjeh naše djece koja su jako inteligentna i borbena za život gdje god se nalaze”.

Foto: Facebook/Printscreen

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!