Specijalno policijsko odjeljenje će saslušati Bratić za štetu od 300.000 eura

SDT istražuje slučaj razrješenja više od 140 direktora vrtića, osnovnih i srednjih škola. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa još ranije je podnio tužbu protiv bivše ministarke zbog istog slučaja

Specijalno policijsko odjeljenje tražiće informacije od bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić povodom “sječe” više od 140 direktora vrtića, osnovnih i srednjih škola, zbog čega je navodno državnom budžetu napravljena šteta od oko 300.000 eura.

To čine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje rukovodi timom na čijem je čelu Predrag Šuković, pišu “Vijesti”.

“Vijestima” je zavnično iz SDT-a saopšteno i da su tužioci prethodno prikupili dokumentaciju od Ministarstva prosvjete.

“Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje i advokat Mihailo Volkov su ovom tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv V. B, jer je, kao bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta nezakonito razriješila direktore vaspitno obrazovnih ustanova u 2021. i državi prouzrokovala štetu od oko 300.000 eura, po kojoj je u toku izviđaj, a nakon što je prikupljena odgovarajuća dokumentacija od Minstarstva prosvjete, podnijet je zahtjev Specijalnom policijskom odjeljenju za prikupljanje obavještenja, između ostalog i od prijavljene”, odgovorio je “Vijestima” tužilac portparol Vukas Radonjić.

Zbog nezakonite smjene direktora, bivšu čelnicu četiri Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta tužila je i država.

Institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, krajem januara podnijela je tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv Vesne Bratić.

Zaštitnik je predložio sudu da obaveže Bratićevu da isplati novčani iznos, koji će biti utvrđen nakon vještačenja zbog počinjene materijalne štete.

Zaštitnik u tužbi podsjeća da je Bratićeva u obrazloženjima rješenja o razrješenju direktora navela da su počinili povredu radne obaveze i sazvali sjednicu školskih odbora na kojima bi se formirala ta tijela. Ipak, navode da je u sudskim postupcima utvrđeno da direktori i nijesu mogli da ispune tu radnu obavezu jer je za to bila neophodna saglasnost upravo Ministarstva, koja nije data u zakonskom roku.

Između ostalog, konstatuju i da je upravo Ministarstvo nauke, kulture i sporta za vrijeme mandata Bratićeve bilo predlagač izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i to u dijelu strukture Školskog odbora, pa je, tvrde, znala i morala znati koje su obaveze direktora, a koje ministarstva.

“Ministarstvo je, kako je bilo predviđeno odredbom člana 73 stavom 7 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, bilo dužno da izabere svoje predstavnike u školskom odboru, pa shodno tome nije mogla biti utvrđena povreda radne obaveze za razriješene direktore”, piše u tužbi.

Zaštitnik u tužbi podsjeća da je do danas donijeto više od 30 pravosnažnih sudskih odluka u korist razriješenih direktora. Tvrde da zbog dosuđenih iznosa država trpi štetu, koju je pričinila Bratićeva nesavjesnim i nezakonitim postupanjem.

Bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić kazala je ranije za “Vijesti” da nema ništa protiv postupka koji je protiv nje pokrenuo Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa, ocjenjujući da se protiv nje godinama vodi politička hajka.

“I ne plašim se sudova ni tužilaca, radi se o ljudima koji samo rade svoj posao. Nemam straha od njihovog posla jer sam radila sve po zakonu. Mi smo, u stvari, na istom zadatku, a to je da utvrdimo krivca i tako će i biti”, istakla je ona.

Specijalno policijsko odjeljenje zaduženo je i za izuzimanje finansijske i druge dokumentacije, ali i prikupljanja informacija od Vesne Bratić i njenih saradnika u vezi sa mogućim brojnim kršenjima zakona i procedura u upravljanju budžetom od 219.193.714,26 eura u 2021.

“NVO CGO tužilaštvu je podnijela krivičnu prijavu povodom izvještaja sa negativnim mišljenjem Državne revizorske institucije za 2021. godinu, o radu tadašnjeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Specijalna tužiteljka je podnijela pisani zahtjev Specijalnom policijskom odjeljenju, kojim je naloženo izuzimanje finansijske i druge dokumentacije i prikupljanje obavještenja u svojstvu građanina od bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, državnog sekretara i drugih lica”, odgovorio je Radonjić “Vijestima”.

DRI je u septembru dostavila reviziju bivšeg MPNKS Vrhovnom državnom tužilaštvu, a oni su materijal proslijedili SDT-u.

Istog mjeseca je i CGO podnio krivičnu prijavu.

Istraga u ovom slučaju počela je u novembru prošle godine.

Vrhovna državna revizija je sredinom septembra objavila izvještaj, prema kome su identifikovane brojne nepravilnosti, a revizori su pored duplog negativnog mišljenja, dali 22 preporuke i to četiri na finansijsko izvještavanje i 18 na pravilnost poslovanja pravnim sljedbenicima ranijeg ministarstva – Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu sporta i mladih i Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja.

Iz CGO su nedavno saopštili da SDT, nakon osam mjeseci od upućene krivične prijave protiv Bratićeve i odgovornih osoba u tom nekadašnjem ministarstvu, ne zna ni šta od dokumentacije posjeduje.

Foto: Vesna Bratić (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!