Dramatičan prizor predaje ruskog vojnika: Čekao je da ga ubiju dronom, pa u poslednjem času bacio oružje… (VIDEO)

“Kada je shvatio da će umrijeti, bacio je oružje u stranu, podigao ruke i rekao da se više neće boriti. U to vrijeme imali smo spreman helikopter sa eksplozivom da ga likvidiramo. Ali, s obzirom na to da je neprijatelj bacio oružje i rukama signalizirao predaju, odlučili smo da izdamo naređenje da se preda”, rekao je Fedorenko

“Volstrit žurnal” objavio je nevjerovatan snimak sa ratišta kod Bahmuta na kojem se vidi kako se ruski vojnik predao ukrajinskom dronu.

Novinari WSJ-a intervjuisali su 19. maja vojnika koji se nalazi u istražnom zatvoru u regionu Harkov, a vojnik je govorio u prisustvu zatvorskog čuvara. WSJ je takođe  objavio snimak dronom koji je napravila jedinica ukrajinske 92. mehanizovane brigade na kojem se vidi kako se odvijao čin predaje. Video – zapis montiran je uz muziku, a vijest prenosi CNN koji ističe da nije imao uvid u neobrađeni video-zapis.

Na snimku se vidi ruski vojnik kako bježi od ukrajinskih jurišnih dronova u rovovima na bojim poljima Bahmuta. Vojnik se u jednom trenutku zaustavlja i gestikulira rukama prema dronu.

Ukrajinski pilot drona rekao je za WSJ da je odlučio da poštedi život vojniku jer se sažalio nad njim.

“Uprkos tome što mi je neprijatelj, bilo mi ga je žao”, rekao je, prenosi “Jutarnji list”.

Jurij Fedorenko, komandant divizije jurišnih bespilotnih letilica ‘Ahil‘ 92. brigade, potvrdio je predaju ruskog vojnika dronu.

“Kada je shvatio da će umrijeti, bacio je oružje u stranu, podigao ruke i rekao da se više neće boriti. U to vrijeme imali smo spreman helikopter sa eksplozivom da ga likvidiramo. Ali, s obzirom na to da je neprijatelj bacio oružje i rukama signalizirao predaju, odlučili smo da izdamo naređenje da se preda”, rekao je Fedorenko.

Snimak dalje prati vojnika koji slijedi dron, pritom izbjegavajući paljbu minobacača. Po dolasku na ukrajinski položaj vojnik je pao na koljena i skinuo kacigu i pancirni prsluk.

Ukrajinske snage su ga privele, ukrcale u vozilo, a kasnije je odveden u istražni zatvor u regionu Harkov.

“Ovo je vjerovatno slučaj bez presedana. Koordiniranim radom brigade i komponente izviđanja u vazduhu uspjeli smo da zarobimo okupatora”, rekao je ukrajinski komandant Jurij Fedorenko.

Prema WSJ-u, uhvaćen je ruski vojnik i bivši šef zatvora koji je radio kao menadžer trgovine sa alkoholnim pićima kada je regrutovan u septembru prošle godine.

Prije nego što su ga poslali u Bahmut, obavljao je stražarske dužnosti i izgradio utvrđene položaje u Lugansku, izvijestio je “Volstrit žurnal”.

Idi na VRH
error: Content is protected !!