Raste pritisak na Bidena: “Daj im to oružje!”; Bijela kuća: “To će dovesti do 3. svjetskog rata” (VIDEO)

ATACMS bi mogao pomoći u unazađivanju ruskih dugometnih napadačkih sposobnosti, koje su korišćene za sistemsko gađanje ukrajinskih gradova. Ukrajinske snage mogle bi upotrijebiti ATACMS i kako bi ugrozile usidrene ruske mornaričke brodove i infrastrukturu u ruskoj bazi u Sevastopolju, potkopavajući sposobnost Rusije da izvede napade projektilima s mora i sprovede blokadu ukrajinskih crnomorskih luka

Na predsjednika SAD-a Joea Bidena raste pritisak da Ukrajini pošalje raketni sistem ATACMS, s dometom od 300 kilometara. Lani se savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan bojao da bi to moglo dovesti do izazivanja trećeg svjetskog rata, piše Politico.

No, devet republikanskih i demokratskih zastupnika upozorilo je Bidena u pismu da bi SAD hitnim slanjem ATACMS-a morao pomoći Ukrajincima da izađu iz pat-pozicije i da se prekine rat iscrpljivanjem.

ATACMS je balistička raketa kratkog dometa koja se može ispaliti iz sistem HIMARS, koje je Kijevu dopremio Washington, kao i iz višecijevnih lansirnih sistema koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije i Njemačke. Moderne varijante ATACMS-a imaju domet do 300 kilometara i nose bojevu glavu od gotovo 230 kilograma, što znači da mogu pogoditi ciljeve na više od tri puta većoj udaljenosti projektila navođenih višecijevnih raketnih sistema (GMLRS) koje Ukrajina već koristi s velikim učinkom, s bojnom glavom otprilike 2,5 puta većom.

Takođe, ATACMS bi mogao pomoći u unazađivanju ruskih dugometnih napadačkih sposobnosti, koje su korišćene za sistemsko gađanje ukrajinskih gradova. Ukrajinske snage mogle bi upotrijebiti ATACMS i kako bi ugrozile usidrene ruske mornaričke brodove i infrastrukturu u ruskoj bazi u Sevastopolju, potkopavajući sposobnost Rusije da izvede napade projektilima s mora i sprovede blokadu ukrajinskih crnomorskih luka, piše “Jutarnji list”.

Napadi ATACMS-a na ruske zapovjedno-kontrolne tačke višeg ranga koji se nalaze izvan dometa sada korištenih GMLRS sistema mogli bi dezorganizovati ruske snage, a uništavanje raketnih sistema zemlja-vazduh S-300 i S-400 omogućilo bi učinkovitije djelovanje ukrajinskih vazdušnih snaga.

Kao možda najvažnije, navodi se da bi ukrajinska vojska mogla uništavati željezničke linije i mostove o kojima Kremlj zavisi u snabdijevanju svojih snaga. Ruska vojska se uvelike oslanja na željeznicu za prevoz zaliha, pri čemu nema kapaciteta u kamionima koji bi zamijenili željeznički prevoz, posebno nakon što su ukrajinske snage uništile stotine ruskih vojnih kamiona koristeći oružje koje su osigurale SAD i njeni saveznici. Uništavanje ovih ključnih logističkih ciljeva moglo bi poremetiti rusku logistiku na operativnom nivou, slično kao što su GMLRS udari na ruska skladišta goriva i municiju postigli na taktičkom nivou.

Traže i slanje aviona F-16 i još jednog sistema Patriot. Ukrajina koristi američki daljinski protivoklopni minski sistem RAAMS: oko ruskih linija ispaljuje granate koje ostavljaju za sobom protivtenkovske mine, napisao je ruski vojni bloger Aleksander Sladkov. SAD je poslala Ukrajini više od 10.000 tih granata.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!