Gusinje: Održana prezentacija projekta „Zajednička akcija zaštite životne sredine”

Jedan od rezultata projekta se odnosi na unapređenje znanja mladih o značaju zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, pa će kroz projekat biti organizovane edukativne radionice za učenike i nastavnike u osnovnim školama u Gusinju i Puki, Eko kamp i druge prateće aktivnosti edukativnog karaktera. Projekat će imati u fokusu i unapređenje lokalne infrastrukture u oblasti upravljanja otpadom, a posebna pažnja biće posvećena promociji značaja zaštite životne sredine i upravljanja otpadom u javnosti kroz sprovođenje adekvatne medijske kampanje i drugih aktivnosti u javnosti

Prezentacija projekta „Zajednička akcija zaštite životne sredine”, koji sufinansira Evropska unija sredstvima iz IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020, održana je u Gusinju.

Održana je konferencija za medije.

Projekat zajednički sprovode Opština Gusinje (CG) i Opština Puka (ALB) sa ciljem doprinosa zaštiti životne sredine u prekograničnom regionu kroz efikasniju i moderniju infrastrukturu upravljanja otpadom. Projekat će doprinijeti poboljšanju kapaciteta i efektivnosti javnih usluga u ovoj oblasti, a fokus će biti i na promociji ekološke svijesti kod mladih kroz zajedničke akcije vezane za sakupljanje otpada u ovim opštinama.

Na koferenciji su govorili predsjednica Opštine Gusinje, Anela Čekić, predsjednik Opštine Puka, Gjon Gjonaj, izvršni direktor DOO „Komunalne djaletnosti“ Gusinje, Demir Bajrović, i projektni menadžer Shaban Prelvukaj.

Čekić se zahvalila na finansijskoj podršci Evropske unije i istakla da će se kroz nabavku opreme komunalnim preduzećima i sprovođenje obuka osposobiti preduzeća za što kvalitetniji rad. Takođe, smatra da su partneri prilikom sprovođenja ovih projekata veoma važni.

“Stičemo nove prijatelje, nova znanja i razmjenjujemo iskustva koja su nam dragocjena. Na ovaj način se otvaraju mogućnosti za saradnju i u drugim oblastima i poljima”, rekla je Čekić.

Gjonaj se zahvalio na ukazanom povjerenju Opštini Gusinje i istakao da se nada da će projekat ostvariti planirane rezultate, unaprijediti infrastrukturu upravljanja otpadom u ovim opštinama i doprinijeti boljem očuvanju i zaštiti životne sredine.

Očekivani rezultati projekta se odnose na povećanje kapaciteta javnih komunalnih preduzeća za upravljanje otpadom, gdje će biti izvršena nabavka specijalizovanih vozila za sakupljanje otpada i kontejnera u obje opštine, solarne – pametne klupe, ali i organizovane studijske posete i radionice predstavnika JKP gdje će se razmijeniti znanja i iskustva u ovoj oblasti.

Takođe, jedan od rezultata projekta se odnosi na unapređenje znanja mladih o značaju zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, pa će kroz projekat biti organizovane edukativne radionice za učenike i nastavnike u osnovnim školama u Gusinju i Puki, Eko kamp i druge prateće aktivnosti edukativnog karaktera. Projekat će imati u fokusu i unapređenje lokalne infrastrukture u oblasti upravljanja otpadom, a posebna pažnja biće posvećena promociji značaja zaštite životne sredine i upravljanja otpadom u javnosti kroz sprovođenje adekvatne medijske kampanje i drugih aktivnosti u javnosti.

Realizacija projekta je počela u februaru 2023. i trajaće 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 300.420,00 eura, od čega će Evropska unija obezbijediti 255.357,00 eura.

Idi na VRH
error: Content is protected !!