“Kako lako ove zvijeri ubijaju”: Šire se jezivi snimci obezglavljivanja ukrajinskih vojnika, Kijev bijesan, oglasio se i Kremlj

“Internetom kruži užasan snimak ruskih vojnika kako odrubljuju glavu ukrajinskom ratnom zarobljeniku. Apsurdno je da Rusija, koja je gora od ISIS-a, predsjedava Savetom bezbjednosti UN. Ruski teroristi moraju da budu izbačeni iz Ukrajine i UN-a i odgovaraju za svoje zločine”, napisao je Kuleba na Twitteru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas međunarodne lidere da reaguju nakon što su društvenim mrežama pojavili video snimci na kojima se je prikazano obezglavljivanje ukrajinskih vojnika od strane ruskih snaga.

“Postoji nešto što niko na svijetu ne može ignorisati. Kako lako ove zvijeri ubijaju. Ovaj video, pogubljenje ukrajinskog zarobljenika je snimak Rusije kakva jeste… Za njih ne postoje ljudi. Sin, brat, muž, nečije dijete. Ovo je snimak Rusije koji samo pokušava da to učini novom normom”, poručio je Zelenski u video obraćanju, prenosi “Gardijan”.

On je rekao da je takvih slučajeva bilo i ranije, kao što je masakr u Buči, i da svi svjetski lideri treba da reaguju, kao i da je “poraz terora neohodan.”

“Sada je potrebna akcija. A mi u Ukrajini moramo da se fokusiramo na liniju fronta što je više moguće. Pomozite koliko god je to moguće. Isterajte okupatora sa naše zemlje”, istakao je Zelenski.

JEZIVI SNIMCI

Prema “Gardijanu”, jedan video prikazuje obezglavljene leševe dva ukrajinska vojnika kako leže na zemlji pored uništenog vojnog vozila, dok se u pozadini čuje glas: “Ubili su ih. Neko im je prišao. Prišli su im i odsjekli im glave”.

Ruski profili na društvenim mrežama kažu da je video snimljen u blizini Bahmuta u istočnoj Ukrajini, koji je poprište najžešćih borbi u ratu već mjesecima, a u kojima Vagnerovi borci aktivno učestvuju. Lokacija snimka nije nezavisno potvrđena.

Drugi snimak, za koji se pretpostavlja da je snimljen u ljeto prošle godine, sudeći po izgledu lišća na snimku, prikazuje pripadnika ruskih snaga kako nožem odsijeca glavu ukrajinskom vojniku.

“RUSIJU TREBA IZBACITI IZ UN”

Na snimak je reagovao i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, koji je uputio zahtev za izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija, prenio je Index.hr.

“Internetom kruži užasan snimak ruskih vojnika kako odrubljuju glavu ukrajinskom ratnom zarobljeniku. Apsurdno je da Rusija, koja je gora od ISIS-a, predsjedava Savetom bezbjednosti UN. Ruski teroristi moraju da budu izbačeni iz Ukrajine i UN-a i odgovaraju za svoje zločine”, napisao je Kuleba na Twitteru, prenosi “Blic”.

Militanti Islamske države u Iraku i Siriji bili su ozloglašeni po snimcima odrubljivanja glave svojim zarobljenicima u vrijeme kad su kontrolisali velike djelove tih zemalja od 2014-2017.

“DOKAZUJU ZVJERSKU PRIRODU”

Ukrajinska agencija za unutrašnju bezbjednost (SBU) rekla je da je pokrenula istragu o snimku.

“Video snimak na mreži otkriva kako ruski okupatori pokazuju svoju zvjersku prirodu – okrutno mučeći ukrajinskog zarobljenika režući mu glavu”, navodi SBU na Telegramu.

Na snimak je na Twitteru slično reagovao i savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak.

“Ruski vojnik je snimljen kako uživa u odsijecanju glave ukrajinskog ratnog zarobljenika. Još jednom dokazuju svoju zvjersku prirodu i uvjeravaju svijet u rusku krvoločnost. Možda će ‘mirotvorci’ koji cinično predlažu ‘zamjenu zemlje za mir’ napokon da osjete pravi smisao ‘Ruskog svijeta’?”, napisao je Podoljak.

REAKCIJA RUSIJE

Kremlj kaže da je video koji se pojavio na internetu, a koji navodno prikazuje odrubljivanje glave zarobljenog ukrajinskog vojnika – “užasan”. Moskva je takođe pozvala na proveru autentičnosti snimka.

Foto: Twitter

Idi na VRH
error: Content is protected !!