Muk: Putin sa 20 metara udaljenosti pozdravio nove ambasadore u Moskvi, oni ga izbojkotovali (VIDEO)

Činjenica je da su diplomate u pozlaćenoj Aleksandrovskoj sali palate u Kremlju predsjednika vidjeli kao malu tačku u odijelu. Kada im je iz daleka rekao: „Nažalost, naša ceremonija se bliži kraju”, ambasadori su i dalje u tišini čekali da govornik napusti salu, o aplauzu nisu ni razmišljali

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je da se lično sastane sa novim moskovskim ambasadorima Sjedinjenih Država i Evropske unije, ali je tokom imenovanja 17 novih zvaničnika doživio neočekivani tretman.

Naime, društvenim mrežama kruži snimak ruskog predsjednika koji drži govor ambasadorima na udaljenosti od oko 20 metara, a nakon govora, njegove riječi nisu pozdravljene aplauzom.

Posle govora, ambasadori su ostali u mjestu, nisu se ni pomjerili, a kamoli aplaudirali, dok je Putin salu napustio mašući im i osvrćući se sa osmijehom.

Dok neki tvrde da je ovo bio potpuni šok za Putina, poznavaoci ruskog lidera znaju o čemu se radi.

Činjenica je da su diplomate u pozlaćenoj Aleksandrovskoj sali palate u Kremlju predsjednika vidjeli kao malu tačku u odijelu. Kada im je iz daleka rekao: „Nažalost, naša ceremonija se bliži kraju”, ambasadori su i dalje u tišini čekali da govornik napusti salu, o aplauzu nisu ni razmišljali.

Jedan od razloga zašto je “izbojkotovan” može biti i to ko se nalazio naspram njega.

Naime, na akreditivnoj ceremoniji prisustvovali su Roland Galharague, predstavnik EU, kao i novi ambasadori NATO država Norveške i Danske. Između ostalih, tu je bila i američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi, prva žena koja je ikada bila na toj funkciji od njenog imenovanja prošlog decembra.

Nije tajna da u Rusiji znaju za pravilo “držanja neprijatelja na odstojanju”. Počev od čuvenog Putinovog bijelog stola dugog šest metara, kojim, kako to pišu zapadni mediji (Le Monde prilikom posjete Makrona), “pokazuje svoj prezir prema zapadnim posjetiocima”. U eminentnom “vizantijskom svijetu”, a to je Kremlj, blizina ili udaljenost su suptilni markeri poštovanja ili sramote.

Ima i onih koji misle da se Putin “smrtno plaši” Covid-19, pa zbog toga sagovornike drži na distanci (od 60 stopa), navodeći da je sve to zbog “sanitarna ograničenja”, piše “Dejli star”.

Inače, portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se odmah nakon susreta ruskog predsjednika i ambasadora i pojasnio da Putin nije ni planirao odvojeni susret sa ambasadorima (pogotovo sa Trejsi), piše “Kurir”.

„Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država, od kojih direktno zavise globalna bezbjednost i stabilnost, nalaze se u dubokoj krizi“, rekao je Putin Trejsi. „Zasnovan je na fundamentalno različitim pristupima formiranju savremenog svjetskog poretka“, dodao je.

Međutim, ne treba zaboraviti da je Putin nedavno (20. marta) ugostio predsjednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga i da je razgovor trajao skoro četiri i po sata, ali da je sto između njih bio potpuno drugih dimenzija.

Ne treba zaboraviti ni da je sve do juče pisano da je virus Kovid-19 najvjerovatnije potekao iz kineske laboratorije u Vuhanu, ali sudeći po ovoj fotograiji “paranoik Putin”, kako ga nazivaju mediji sa zapada (Miror) nije imao starh od smrtonosnog virusa.

Slično je bilo i juče kada je Putin poželio dobrodošlicu svom bjeloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku koji je doputovao u dvodnevnu posjetu Rusiji.

Idi na VRH
error: Content is protected !!