Njemačkoj nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača

Njemačko udruženje špeditera i logistike već sada upozorava da bi police supermarketa uskoro mogle biti prazne i traži da se preduzmu mere koje će učiniti da zanimanje vozača kamiona bude što atraktivnije mladim ljudima

Foto: Printscreen

Njemačkoj trenutno nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona, prenosi portal Seebiz pozivajuću se na njemačke medije. 

Njemačko udruženje špeditera i logistike već sada upozorava da bi police supermarketa uskoro mogle biti prazne i traži da se preduzmu mere koje će učiniti da zanimanje vozača kamiona bude što atraktivnije mladim ljudima.

Niska plata i loši uslovi rada učinili su taj posao nepopularnim, a upravo nedostatak vozača kamiona biće glavna tema programa četvorodnevnog Sajma transporta i logistike koji u utorak pocinje u Minhenu.

Portparol sajma Stefan Rumel upozorio je da svake godine u Njemačkoj 30.000 vozača kamiona ode u penziju, a da je istovremeno novih vozača tek pola od tog broja, prenosi Al Jazeera

Više od trećine vozača u Njemačkoj ima 55 i više godina, tek 2,5 odsto ih je mlađih od 25 godina, a 40 odsto vozača kamiona moglo bi otići u penziju u sledećih 10-15 godina.

Rumel navodi da bi tako 2030. godine u Njemačkoj moglo nedostajati čak 150.000 vozača kamiona.

Mediji prenose da se istovremeno povećava obim transporta, da je tome doprinijelo i snažno povećanje onlajn trgovine, te da nedostatak vozača ne mogu popuniti više ni vozači iz istočnog dijela Evrope.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!