Kako je propao stambeni kompleks u Burj Al Babasu: Umjesto grada bogataša postao groblje dvoraca (VIDEO)

U trenutku kada je kompanija krenula u proces otvaranja stečajnog postupka bilo je dovršeno 587 od predviđene 732 kuće. Svaki dvorac trebao je da bude prodat za 400.000 do 500.000 dolara. Ideja je bila da će nekretnine “planuti” kada na njih nasrnu bogataši. Uz izgrađene dvorce projektanti su imali u planu da izgrade i trgovački centar, kino dvorane, sportska igrališta i kupališta

Možda vam na prvi pogled djeluje kao da ste u Disneylandu, ali ovaj prizor je stvarnost u Turskoj, osmišljen da bude stambeni kompleks. Danas je samo mnoštvo napuštenih dvoraca…

Ovo je bio projekat Sarot grupe iz Dubaija vrijedan 200 miliona dolara. Zbog velikih dugova firma je otišla u stečaj i ovaj projekat je ostao nezavršen.

Na pola puta između Istanbula i Ankare, u mjestu Burj Al Babas, građevinska firma odlučila je da sagradi grad sa 732 identična dvorca za investitore s Bliskog istoka.

Iako je projekat išao u dobrom smjeru, a ideja je bila definitivno unikatna, kompanija je proglasila stečaj i ovaj neobičan resort pretvorila u “grad duhova”.

U trenutku kada je kompanija krenula u proces otvaranja stečajnog postupka bilo je dovršeno 587 od predviđene 732 kuće, piše Radiosarajevo.ba. Svaki dvorac trebao je da bude prodat za 400.000 do 500.000 dolara. Ideja je bila da će nekretnine “planuti” kada na njih nasrnu bogataši.

Uz izgrađene dvorce projektanti su imali u planu da izgrade i trgovački centar, kino dvorane, sportska igrališta i kupališta.

Ekonomska kriza izazvana padom cijena nafte u Turskoj poremetila im je planove. Gradnja tog luksuznog naselja u koje je uloženo oko 200 miliona dolara 2019. godine, obustavljena je zbog smanjenog interesa potencijalnih kupaca, a u konačnici i zbog bankrota investitora.

Nekoliko godina kasnije, nikakvo konkretno rješenje za ovu skupu investiciju nije pronađeno. Poneki znatiželjni turista ili mještanin dođe kako bi napravio fotografiju ili snimio video-zapis.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!