FCKJ: Pravda u slučaju ubistva studenta i borca Žarka Marinovića nije zadovoljena

“U aprilskim studentskim protestima 1936. godine, kada je od države zahtijevana autonomija univerziteta i sprečavanje zavođenja univerzitetske policije, Marinović je mučki ubijen od strane nacionalistički opredijeljenih studenata prethodno naoružanih od strane režima s ciljem razbijanja aprilskih studentskih protesta. Njegova smrt odjeknula je među studentima koji su još žešće nastavili demonstracije zbog čega je vlast morala uvažiti njihove zahtjeve. Marinović je godinama kasnije postao simbol studentske borbe protiv represivnih režima i ideologija”, saopšteno je iz FCKJ

Povodom 4. aprila, Dana studenata, predstavnici Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) položili su u Očinićima, kod Cetinja, vijenac na grob Žarka Marinovića, studenta, borca protiv monarhističkog režima i aktiviste socijalističkog pokreta ubijenog u Beogradu 1936. godine.

Mučki ubijen od strane nacionalistički opredijeljenih studenata prethodno naoružanih od strane režima s ciljem razbijanja aprilskih studentskih protesta – Žarko Marinović

“Žarko Marinović je cijenu borbe za slobodu i civilizacijske vrijednosti ośetio još kao sedmogodišnjak, kada je zajedno s porodicom tamnovao u zatvoru, u Bogdanovu kraju na Cetinju, zbog učešća njegove porodice u Božićnom ustanku. Svoju borbu za slobodnije i pravednije društvo Žarko Marinović je nastavio i vodio kao student prava i član studentskog pokreta „napredne omladine“, okupljenog oko Kumunističke partije, beskompromisno braneći osnovna načela humanizma. U aprilskim studentskim protestima 1936. godine, kada je od države zahtijevana autonomija univerziteta i sprečavanje zavođenja univerzitetske policije, Marinović je mučki ubijen od strane nacionalistički opredijeljenih studenata prethodno naoružanih od strane režima s ciljem razbijanja aprilskih studentskih protesta. Njegova smrt odjeknula je među studentima koji su još žešće nastavili demonstracije zbog čega je vlast morala uvažiti njihove zahtjeve. Marinović je godinama kasnije postao simbol studentske borbe protiv represivnih režima i ideologija”, saopšteno je iz FCKJ.

Dodaje se da pravda u slučaju ubistva Žarka Marinovića nije zadovoljena.

“Dušan Nedeljković, koji je 4. aprila 1936. godine ispred Pravnog fakulteta u Beogradu ubio Žarka Marinovića, osuđen je na samo pet godina zatvora, zbog bliskosti s tadašnjim režimom. Koja je ideologija ubila Žarka Marinovića dovoljno nam govori i ime Nedeljkovićeva advokata – Dimitrija Ljotića, vođe profašističke organizacije „Zbor“, budućeg ratnog zločinca, saradnika i agenta okupatora tokom Drugog svjetskog rata. Žarko Marinović je izdanak superiorne ideje antifašizma i kao takvog ga slavimo i danas. On je bio svjestan te ideje i za tu ideju je položio svoj život. Danas, u doba povampirenja raznih oblika fašizma u svijetu i kod nas, borba i žrtve crnogorskih velikana poput Žarka Marinovića treba da služe na čast i poštovanje svim crnogorskim studentima i građanima i da nas sve zajedno podśećaju da ta borba nije uzaludna i da se nikad ne završava. Srećan 4. april, Dan sstudenata”, piše u saopštenju.

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!