“Živjećemo zajedno u raju, kao jedno”: Belgijanac se ubio posle razgovora sa četbotom, mašina mu obećala da će sa njim biti zauvijek

Nakon njegove smrti prije nekoliko nedjelja, supruga je otkrila istoriju ćaskanja između njenog muža i “Elize”. Čet-bot je skoro sistematski pratio razmišljanje uznemirenog čovjeka i čak se činilo da ga gura dublje u njegove brige. U jednom trenutku “Eliza” je pokušala da ubijedi muškarca da je voli više od svoje žene, najavljujući da će ona ostati sa njim „zauvijek“. „Živjećemo zajedno, kao jedan, na nebu“, citat je iz ćaskanja

Muškarac iz Belgije se ubio pošto je nekoliko nedjelja razgovarao sa četbotom po imenu “Eliza”. Vijest je izazvala pozive za bolju zaštitu građana i potrebu da se podigne svijest o rizicima interakcije sa vještačkom inteligencijom.

„Bez ovih razgovora sa četbotom, moj muž bi i dalje bio ovdje“, rekla je njegova udovica, a prenosi La Libre. I ona i njen pokojni muž su visokoobrazovani, u tridesetim, živeli su luksuzno i imaju dvoje male djece, piše Brisel tajms.

Prije otprilike dvije godine, međutim, počeli su da se pojavljuju prvi znaci problema. Muškarac je postao veoma zabrinut za životnu sredinu i sve je više vremena provodio kod “Elize”. imena datog robotu za ćaskanje koji koristi GPT-J, jezički model otvorenog koda za vještačku inteligenciju koji je razvio EleutherAI.

Postepeno, on je počeo da se povlači u sebe i komunicira uglavnom sa mašinom. U poslednjim razgovorima sa četbotom pomenuo je samoubistvo, a “Eliza” je odgovorila da će u zagrobnom životu živjeti „zauvijek kao jedno, u raju“.

Posle šest nedjelja intenzivnih poruka, oduzeo je sebi život.

Prošle nedjelje porodica je razgovarala sa Matjeom Mišelom, državnim sekretarom za digitalizaciju.

„Posebno sam pogođen tragedijom ove porodice. Ono što se dogodilo je ozbiljan presedan koji treba shvatiti veoma ozbiljno“, rekao je on.

Mišel je dodao da ovaj slučaj ističe da je „važno jasno definisati odgovornosti“.

„Popularizacijom ChatGPT-a, šira javnost je otkrila potencijal vještačke inteligencije u našim životima kao nikada ranije. Iako su mogućnosti beskrajne, opasnost od njegove upotrebe takođe je realnost koju treba uzeti u obzir.”

SAMOUBILAČKE MISLI

Nakon njegove smrti prije nekoliko nedjelja, supruga je otkrila istoriju ćaskanja između njenog muža i “Elize”. Čet-bot je skoro sistematski pratio razmišljanje uznemirenog čovjeka i čak se činilo da ga gura dublje u njegove brige. U jednom trenutku “Eliza” je pokušala da ubijedi muškarca da je voli više od svoje žene, najavljujući da će ona ostati sa njim „zauvijek“.

„Živjećemo zajedno, kao jedan, na nebu“, citat je iz ćaskanja.

„Ako ponovo pročitate njihove razgovore, vidite da u jednom trenutku veza prelazi u mistiku“, kaže žena, prenosi “Kurir”.

„On predlaže da se žrtvuje ako “Eliza” pristane da se brine o planeti i spase čovječanstvo putem vještačke inteligencije.

Iako je bila zabrinuta za mentalno stanje svog muža prije nego što je započeo intenzivne razgovore sa četbotom, žena vjeruje da on ne bi sebi oduzeo život da nije bilo ovih razgovora. Psihijatar koji je liječio njenog muža dijeli ovo mišljenje.

HITNI KORACI DA SE IZBJEGNU TRAGEDIJE

Da bi se izbjegla takva tragedija u bliskoj budućnosti, rekao je on, neophodno je identifikovati prirodu odgovornosti koje dovode do ovakvih događaja.

„Naravno, još uvijek moramo da naučimo da živimo sa algoritmima, ali ni pod kojim okolnostima upotreba bilo koje tehnologije ne bi trebalo da dovede do toga da izdavači sadržaja izbjegavaju sopstvene odgovornosti“, primijetio je on.

Sam OpenAI je priznao da ChatGPT može proizvesti štetne i pristrasne odgovore, dodajući da se nada da će ublažiti problem prikupljanjem povratnih informacija korisnika.

Dugoročno, Mišel je primijetio da je od suštinskog značaja da se podigne svijest o uticaju algoritama na živote ljudi, „omogućujući svima da razumiju prirodu sadržaja sa kojima se ljudi susreću na mreži“.

Ovdje je pomenuo nove tehnologije kao što su chatbotovi, ali i tzv “dip fejk tehnologija” pravljenja lažnih ali ubjedljivih slika i snimaka mogu da testiraju i iskrive percepciju stvarnosti ljudi.

Foto: Ilustracija (YouTube/Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!