Vlada smijenila Zorana Brđanina, Nikola Terzić izabran za v.d. direktora Uprave policije

“Nismo mogli da predvidimo kada će suzbijanje narko kartela početi, da li će aktivnosti državnog parlamenta nastaviti nesmetano, ili će zbog ukaza predsjednika biti “u leru”. Ali možemo da ponesemo odgovornost za ono što se dešava. Ne možemo da dozvolimo da menadžent policije izgubi povjerenje ili da radi u nepovjerenju sa SDT-om i SPO i ANB-om. I to je razlog zašto sam tražio od ministra da se preduzmu mjere, spreman da podnesem odgovornost. Ova zemlja ne može više da ostaje u kandžama kriminala”, poručio je Abazović

Vlada Crne Gore izabrala je dosadašnjeg načelnika Centra bezbjednosti Budva Nikolu Terzića za novog vršioca dužnosti Uprave policije.

Prethodno je smijenjen direktor UP Zoran Brđanin.

Abazović je istakao da ni u jednom momentu nije dovodio u pitanje intelktualni, ili profesionalni kapacitet Brđanina, sa kojim želi da zadrži odličnu komunikaciju.

“Međutim, mislim da ono što je zateklo UP, a što se odnosi na period koji je bio i prije 2021. godine i godinama se dešavao unazad, da jednostavno ne može da zaobiđe drastične kadrovske promjene koje su počele da se dešavaju u Upravi policije”, rekao je Abazović.

Abazović je naveo da Brđaninu nije bilo prihvatljivo da napusti funkciju i da je zato Vlada preduzela mjere.

“Ja sam od njega džentlmenski tražio da podnese ostavku i da mu bude dodijeljena druga radna pozicija. On je svojevoljno rekao da mu to nije prihvatljivo i došli smo u situaciju da mi preduzmemo mjere”, poručio je Abazović.

On je istakao da su zahvaljujući aktivnostima ministra unutrašnjih poslova i kabineta premijera uspjeli da odblokiraju dostavljanje podataka Europola.

“Zašto Europol nije htio da dostavlja podatke? Meni je poznato, njima izgleda nije. Ako to nije poznato bilo dosadašnjem direktoru, meni je žao.. Nemam ništa protiv skupštinskog Odbora, ali mi smo u specifičnoj situaciji. Nismo mogli da predvidimo kada će suzbijanje narko kartela početi, da li će aktivnosti državnog parlamenta nastaviti nesmetano, ili će zbog ukaza predsjednika biti “u leru”. Ali možemo da ponesemo odgovornost za ono što se dešava. Ne možemo da dozvolimo da menadžent policije izgubi povjerenje ili da radi u nepovjerenju sa SDT-om i SPO i ANB-om. I to je razlog zašto sam tražio od ministra da se preduzmu mjere, spreman da podnesem odgovornost. Ova zemlja ne može više da ostaje u kandžama kriminala”, poručio je Abazović, prenosi rtcg.me.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić predložio da se na dnevni red današnje sjednice Vlade uvrsti razrješenje čelnika policije Zorana Brđanina, kao i imenovanje vršioca te dužnosti.

“Takođe, tačka koju bi mogli da razmatramo na zatvorenom dijelu sjednice je određivanje štićene ličnosti”, dodao je Adžić.

Abazović je apelovao na sve organe Vlade, a posebno na Ministarstvo pravde, da se u što kraćem roku napravi premještaj za određene strukture sektora bezbjednosti, kako bi njihov radni prostor i rezultati bili adekvatniji i vidjiviji.

“Vlada apsolutno daje punu podršku svim ljudima unutar sektora bezbjednosti da se očisti svih kadrova koji imaju bilo kakvu vezu ili su podrška organizovanim kriminalnim grupama, nezavisno od njihovog imena”, dodao je Abazović.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!