Skandal u BiH: Sebiju Izetbegović izbacili sa Medicinskog fakulteta

Senat Univerziteta u Sarajevu je početkom marta donio odluku kojom joj je oduzeo titulu magistra medicinskih nauka. Ta odluka je donesena jer je provjerama utvrđeno da ne postoji vjerodostojna dokumentacija da je Izetbegović položila sve ispite koji su bili preduslov za izradu i odbranu magistarskog rada, a ona čak nije imala ni diplomu koja joj je morala biti izdata. Ona je tvrdila da je veći dio ispita položila na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ali tamo nije pronađena dokumentacija kojom bi se to moglo dokazati

Senat Univerziteta u Sarajevu u srijedu je Sebiji Izetbegović poništio status redovne profesorice na Medicinskom fakultetu nakon što joj je ranije oduzeo titulu magistra medicinskih nauka.

Uticajna supruga čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića je redovna profesorica na predmetu ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu u Sarajevu postala 2014, a članovi Senata sada su zaključili da je ona u to zvanje izabrana protivzakonito, jer nije ispunjavala propisane uslove.

Kako joj je ranije oduzeta titula magistra medicinskih nauka, nije imala uslove ni za sticanje doktorata, pa posljedično nije mogla biti imenovana niti u nastavničko zvanje.

“To je normalni slijed ranijih odluka s ciljem dovođenja postupka do kraja kako bi smanjili negativne učinke rada (Sebije Izetbegović) u zvanju redovne profesorice”, kazao je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Senata rektor Rifat Škrijelj.

Od Medicinskog fakulteta sada se očekuje da odmah imenuje novog nastavnika koji će preuzeti predmete koje je predavala Izetbegović.

Ona ima pravo da pokrene sudski proces ukoliko hoće da ospori tu odluku. Rektor Škrijelj je kazao da je sam doktorat, odnosno njegova validnost odvojeno pitanje o kojemu će se naknado odlučivati.

Sebija Izetbegović još uvijek je i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a taj status zavisi joj o odvojenom postupku provjere zakonitosti izbora kojeg treba da sprovede ta najvažnija zdravstvena institucija u BiH.

Uz ljekarsku karijeru, Izetbegović je ostvarila i političku, pa je do sada napredovala do pozicije zastupnice SDA u skupštini Sarajevske županije, gdje je izabrana na izborima 2022. godine.

Senat Univerziteta u Sarajevu je početkom marta donio odluku kojom joj je oduzeo titulu magistra medicinskih nauka. Ta odluka je donesena jer je provjerama utvrđeno da ne postoji vjerodostojna dokumentacija da je Izetbegović položila sve ispite koji su bili preduslov za izradu i odbranu magistarskog rada, a ona čak nije imala ni diplomu koja joj je morala biti izdata.

Ona je tvrdila da je veći dio ispita položila na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ali tamo nije pronađena dokumentacija kojom bi se to moglo dokazati.

Izetbegović je ranije najavila da odluke Senata neće prihvatiti i da će tužiti sve članove tog tijela koji su glasali da joj se oduzmu titule. I ona i njen suprug smatraju da je cijeli proces provjere njenog statusa i zvanja rezultat političkih pritisaka, prenosi “Jutarnji list”.

Bakir Izetbegović je čak izjavio da je sve to dio urote orkestrirane iz Zagreba s ciljem donošenja novog izbornog zakona u BiH koji bi bio protivan zahtjevima SDA.

Foto: Sebija Izetbegović (Printscreen)

Idi na VRH

error: Content is protected !!