Hoće li Izrael izgubiti svog saveznika – Ameriku?

Američki predsjednik je izrazio svoju zabrinutost zbog situacije u Izraelu, te naglasio da trenutna izraelska vlada ne može nastaviti da ide ovim putem. Biden je pozvao vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da odustane od nacrta amandmana, dodajući kako u skorije vrijeme ne namjerava pozvati izraelskog premijera u posjetu Washingtonu

Kao posljedica krize zbog pravosudnih reformi, koja se pojavila kao faktor koji je iznio na vidjelo prikriveno neslaganje između američkog predsjednika Joea Bidena i ekstremno desničarske vlade u Izraelu, Biden nastavlja davati izjave o toj krizi. Američki predsjednik je izrazio svoju zabrinutost zbog situacije u Izraelu, te naglasio da trenutna izraelska vlada ne može nastaviti da ide ovim putem.

Biden je pozvao vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da odustane od nacrta amandmana, dodajući kako u skorije vrijeme ne namjerava pozvati izraelskog premijera u posjetu Washingtonu.

Što se tiče Netanyahua, naglasio je, odgovarajući na ranije Bidenove izjave u kojima je pozvao da se hitno riješi pitanje reformi pravosuđa, da je Izrael nezavisna i suverena država, te kako ne prihvata vanjske pritiske čak ni od strane najbližih prijatelja.

Netanyahu je dao uputstva svojim ministrima, prema saopštenju njegove Kancelarije, da ne komentarišu Bidenove izjave. U isto vrijeme je naglasio da između Washingtona i Tel Aviva postoje snažni odnosi.

KRIZA BEZ PRESEDANA

Analizirajući situaciju u Izraelu, Dan Schueftan, šef Programa za studije nacionalne bezbjednosti na Univerzitetu u Haifi, u svom gostovanju u programu Al Jazeere Arabic Iza vijesti (29. 3. 2023.), izjavio je da se Izrael suočava s nezapamćenom unutrašnjom krizom, dok Amerika nastoji izvršiti pritisak na Netanyahua kako bi se postigao kompromis. Schueftan ističe da je unutrašnji pritisak dovoljno jak, jer Izraelci moraju pronaći rješenje koje im odgovara, te kako pritisak Washingtona neće imati značajan uticaj, prema njegovom mišljenju.

Prema njegovim riječima, Netanyahuove izjave da nije izložen američkom pritisku upućene su domaćoj javnosti u Tel Avivu. Smatra da to ne poništava jake strateške odnose između Amerike i Izraela, s obzirom na to da su ovi događaji samo privremeni i ne isključuju zajedničke interese između dvije strane.

PODILAŽENJE KRAJNJOJ DESNICI

Sa svoje strane, Khalil al-Anani, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa, smatra da su Netanyahuove izjave sastavni dio njegovih kontinuiranih pokušaja da se dodvorava ekstremnoj desnici u Izraelu koja ga je dovela na vlast. Međutim, u isto vrijeme ne želi dopustiti da trenutna situacija sklizne u krizu koja bi mogla dovesti do toga da Izrael ostane bez svog najvažnijeg saveznika.

Al-Anani je pojasnio da Amerika pruža diplomatsko, političko i pravno pokriće Izraelu u pogledu njegovih kršenja prava na palestinskim teritorijama. Takođe, snažno podržava normalizaciju odnosa arapskih zemalja s Tel Avivom. Shodno tome, Al-Anani smatra da je teško žrtvovati sve ove dobitke u zamjenu za neka unutrašnja pitanja, čak i ako se odnose na Netanyahuovu političku budućnost.

Što se tiče američkog stava, bivši američki diplomata u Izraelu Charles Dunn kaže da izjave koje su dvije zemlje razmjenjivale odražavaju napetost između njihovih administracija, što može uticati na strateške planove Washingtona u regiji. Smatra da Bidenova administracija pokušava biti oprezna kako ne bi dala prednost jednoj strani nad drugom u izraelskoj krizi i podržava postizanje demokratskog kompromisa u Tel Avivu.

Izvor: Al Jazeera

Foto: YouTube/Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!