Lejla Sinanović (5), čudo iz BiH u Australiji: Proglašena genijem, pliva, pleše…

Sa samo 15 mjeseci naučila je da speluje svoje ime i prezime, a može da se sjeti imena ulica kojima je prolazila automobilom prije više sedmica, kao i detalje hotelskih soba u kojima je odsjedala kada je imala samo dvije godine

Petogodišnja djevojčica iz Australije, porijeklom iz BiH, Lejla Sinanović, proglašena je genijem u toj zemlji zahvaljujući svom nevjerovatnom daru i fotografskom pamćenju.

Iako je krenula u školu tek prošle godine, njeno znanje je nevjerovatno i za razliku od prosječne djece u njenom uzrastu, pamti više i bolje.

Lejla je već u stanju da izbroji broji ‘pi’ do 140 decimalnih mjesta.

Sa samo 15 mjeseci naučila je da speluje svoje ime i prezime, a može da se sjeti  imena ulica kojima je prolazila automobilom prije više sedmica, kao i detalje hotelskih soba u kojima je odsjedala kada je imala samo dvije godine.

Njena porodica su izuzetno cijenjeni članovi bosanske zajednice u Australiji.

Kako kaže Lejlina majka Zineta, ona je tipična petogodišnjakinja koja voli da ide u park, igra se sa svojim prijateljicama i igračkama i da vozi bicikl.

“Djeca su kao sunđeri i uče mnogo brže od odraslih. Lejla nije rođena kao genije ili sa fotografskim pamćenjem. Od njenog rođenja stalno smo joj čitali knjige i uključivali je u aktivnosti za koje smo se nadali da će joj pomoći u životu. Od šestog mjeseca života Lejla pohađa časove Šišida centra za rano obrazovanje. To je program koji se fokusira na učenje kroz igru. Na časovima pjevaju pjesme, rade flash kartice i llavirint zagonetke, što donosi zabavne aktivnosti ranog djetinjstva, ali i stvara snažan temelj za pismenost i matematičke vještine, unapređenje socijalne interakcije i ličnog razvoja. Vjerujemo da je ovaj program zajedno sa drugima bio temelj za pamćenje i nevjerovatan mozak naše Lejle. Njenu nevjerovatnu vještinu smo vidjeli u akciji kad je imala jednu godinu. Čitali smo joj knjige i mislili smo da je naučila da čita. Nije znala da čita, ali je zapamtila riječi i stranice. Ona je u stvari zapamtila mozgom”, kaže majka Zineta.

Osim engleskog priča i bosanski jezik, koji, kako priznaje njena majka, trenutno ipak više razumije nego što ga govori.

Lejla pohađa i časove baleta, plivanja, klavira, a uskoro će se kvalifikovati za crveni pojas u taekwandou.

Foto: Privatna arhiva

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!