Majka ukrajinskog junaka njegovo smaknuće gledala na Facebooku: “Pa to je tata, pogledaj kako puši!”

“Bilo je veče. Otvorila sam Facebook. Gledam snimak, to je Saša. Stravičan snimak smaknuća. Gledala sam to i shvatila da je to moj sin. Vrisnula sam u šoku”, ispričala je i dodala da je zatim nazvala svoju snahu Juliju i poslala joj snimak. I ona je potvrdila da je to Oleksandr

Majka pogubljenog ukrajinskog vojnika Oleksandra Macijevskog opisala je trenutak u kojem je vidjela da joj je sin ubijen.

Podsjetimo, video snimak njegovog pogubljenja kružio je Telegramom i Twitterom ranije ove sedmice.

Na njemu je prikazano ubjstvo ukrajinskog vojnika u trenutku dok puši posljednju cigaretu i ruskom ubici ili ubicama, hladno poručuje “Slava Ukrajini!”,, nakon čega se čuju pucnjevi, a on pada na tlo.

Njegova majka Praskovia je za njemački Bild rekla da je i sama za smrt svojeg sina saznala nakon što je vidjela snimak na Facebooku.

“Bilo je veče. Otvorila sam Facebook. Gledam snimak, to je Saša. Stravičan snimak smaknuća. Gledala sam to i shvatila da je to moj sin. Vrisnula sam u šoku”, ispričala je i dodala da je zatim nazvala svoju snahu Juliju i poslala joj snimak. I ona je potvrdila da je to Oleksandr.

Snimak je pogledao i njegov sin Miša.

“Bako, ovo je naš tata. Prepoznao sam ga, način na koji puši, način na koji stoji, to je naš tata”, ispričala je za Bild, prenosi “Jutarnji liost”.

Podsjetimo, dan nakon objave snimka izvještavalo se da je smaknuti vojnik Timofej Šadura, ali je kasnije objavljeno da je to ipak Oleksandar Macijevski.

Radi se o velikom preokretu budući da su ranije i brojni ukrajinski zvaničnici i svjetski mediji objavljivali da se radi o Timofeju Šaduri, a snimak egzekucije vojnika proglasili simbolom ukrajinskog rata. Zabuna je poprimila tolike razmjere da je identitet Šadure potvrdila i njegova sestra, koja je o svemu progovorila i za medije.

The Guardian danas piše da će komemoracija za vojnika biti održana nakon što vlasti sa sigurnošću utvrde o kome se zapravo radi.

Tako su dvije porodice i dva različita grada tvrdili da se radi o njihovom čovjeku. Kako bi se spor riješio, vojne vlasti razmatraju ekshumaciju tijela vojnika, javlja The Guardian.

Foto: Printscreen

Idi na VRH

error: Content is protected !!