Novi broj časopisa “Komun@” u cjelosti posvećen KK Budućnost Voli

Ovaj broj počinje uvodnikom Dragana Bokana, predsjednika KK Budućnost Voli, pod naslovom “Svi smo mi jedan tim”, u kojem ističe da je klub u svim segmentima osnažen i organizovan na način na kojem bi mu pozavidjeli klubovi iz mnogo razvijenih sredina

Novi, 45. broj “Komune”, na povećanom broju strana, sa bogatim programskim sadržajem o KK Budućnost Voli, izašao je iz štampe i može se naći na svim prodajnim mjestima i kioscima za štampu u svim crnogorskim gradovima.

Iz širokog tematskog opusa istorije ovog trofejnog kluba na pragu sedam i po decenija postojanja, izdvajamo neke od naslova.

Ovaj broj počinje uvodnikom Dragana Bokana, predsjednika KK Budućnost Voli, pod naslovom “Svi smo mi jedan tim”, u kojem ističe da je klub u svim segmentima osnažen i organizovan na način na kojem bi mu pozavidjeli klubovi iz mnogo razvijenih sredina.

“Ne skrivam ponos kada govorimo koji značaj ima Budućnost Voli, učesnik ABA lige, Evrokupa i Evrolige ne samo na regionalnoj, nego i na evropskoj sportskoj sceni, i za državu i generacije koje stasavaju”.

Radmila Uskoković Ivanović u tekstu “Decenije za ponos” podsjeća na istoriju i hronologiju Budućnosti, od amaterskih koraka preko ABA titule, do fanatične Evrolige, o brojnim igračkim imenima Budućnosti raznih generacija, trenera, funkcionera i ostalih košarkaških radnika, kao i kultnom igralištu na obali Morače otvorenom prije šest i po decenija, a koje predstavlja dio mnogih šampionskih karijera u tekstu pod naslovom “Vječni šarm Njegoševog parka”.

U ovom posebnom tematskom broju “Komune” publikovan je i ekskluzivni tekst Rusmira Halilovića iz Zagreba, koji je 1980. godine stigao u Titograd kao strateg i trener i uspio da uvede prvi put Budućnost u tadašnju I košarkašku ligu SFRJ.

Za ovaj broj “Komune” piše i Zoran Antić, koji u tekstu pod naslovom “Zvuk Moračinih žutih stolica “opisuje kako je Titograd osamdesetih godina prošlog vijeka živio za košarku i kada je svaka utakmica Budućnosti bila praznik za grad.

Živko Brajović, jedan od trofejnih trenera Budućnosti čiji su rezultati kao trenera ostali zapisani zlatnim slovima u istoriji tog kluba, u autorskom tekstu pod naslovom “Dvadeset trojki trećeg marta Garovoga“, piše o osvajanju Kupa Jugoslavije – prvog trofeja Budućnosti, kada je savladana ekipa beogradskog Partizana.

Dražen Drašković, koji je u ovom broju “Komune” imao i ulogu gost – urednik, u tekstu pod naslovom “Igor, Poli i Gašo” piše o tri ikone Budućnosti (Igoru Popoviću, pokojnom Goranu Bojaniću i Gavrilu Pajoviću), koji su kako kaže, “podijelili vrijeme sa svim svojim originalnostima, načinima života, sličnim odnosom prema sakupljanju prijatelja i uspomena, sa svim svojim košarkaškim moćima i nemoćima”, zatim o posebnostima košarkaških družina koje su nastajale u Njegoševom parku, kao što su dosta rođene braće koji su uglavnom istovremeno bili igrači ili igrači i treneri, među kojima su braća Blažević, Bakić, Pavićević, Rakočević, Ivanović i Šehović.

Željko Rutović u sociološkom tajm autu pod naslovom “Dvokorak urbane svijesti” piše o zajedničkom stasavanju KK Budućnost, Titograda, Podgorice…, u kojem ističe da je u širim državnim okvirima istorija tog sportskog kolektiva više od košarke i sporta.

U tekstu pod naslovom “Budućnost je Budućnost – Voli je Voli”, Dražen Drašković piše o karakteru pobjednika, Draganu Bokanu, prvom čovjeku poslovnog i sportskog sistema koji je decenijama stvarao kompaniju Voli, sa najviše zaposlenih u Crnoj Gori i jednim od vodećih trgovačkih brendova regiona, koji je već dvanaest godina na čelu Budućnost Volija, sportskog sistema koji je postao crnogorski sportski brend, i te kako prepoznatljiv u evropskim košarkaškim razmjerama.

Tu je i razgovor Amera Ramusovića sa Vojinom Žugićem, članom Upravnog odbora KK Budućnost Voli, u tekstu pod naslovom “Moderan klub u koji vrijedi investirati”, koji govori o vezi između privrede i sporta, finansiranju i funkcionisanju sportskog simbola Podgorice i Crne Gore i višestrukom značaju podrške privrednih kolektiva KK Budućnost Voli koji vodi stvaranju novih i učvršćivanju postojećih poslovnih relacija i kontakata.

U ovom broju “Komune” i tekst Milivoja Kovačevića pod naslovom “Klinac iz Njegoševog parka”, o Luki Pavićeviću, djetetu Budućnosti i jednom od najuspješnijih košarkaša Podgoričana, koji je, ako se uzme u obzir broj osvojenih trofeja, sigurno najbogatiji igrač koji je ponikao u KK Budućnost kada su klupski pehari u pitanju. Ekskluzivno iz Amerike se javio Dejan Milojević, nekadašnji košarkaš Budućnosti i trener u jednom periodu, a sada član stručnog štaba NBA šampiona Golden Stejt Wariorsa, koji kaže da je “u Podgorici osvojio ‘titule’ koje neće uspjeti nigdje da osvoji – ‘trofeje’ iskrenog i trajnog prijateljstva”.

Stojan Stamenić piše o “Crncima i Crnogorcima i huku pjeničke poruke u modernim vremenima i dvoranama“ u tekstu pod naslovom “Parket potpisan NBA zvijezdama”, gdje ističe da “američki košarkaši, NBA klasa, bili su i jesu ona karika koja je podgoričkom timu pružala i pruža posebnu klasu i šmek, kao i o Evroligi koja je označila dolazak Evrope u Crnu Goru zbog KK Budućnost Voli”.

Nikola Nikolić piše o osvajanju ABA lige i proljeću 2018. godine kada je Podgorica disala za Budućnost Voli u tekstu pod naslovom “Istorija na našim usnama”, u kojem naglašava da će se scene iz aprila 2018. godine, kada su košarkaši Budućnost Volija u “Morači” ostvarili najveći uspjeh u klupskoj istoriji – osvajanje ABA lige, pamtiti zauvijek. On potpisuje i tekst pod naslovom “Crnogorski nerv da budemo vođe”, koji govori o Petru Popoviću, aktuelnom kapitenu Budućnost Voli.

Tu je i intervju Milivoja Kovačevića sa Vladimirom Jovanovićem, aktuelnim šefom stručnog štaba Podgoričana pod naslovom “Imponuje biti dio istorije Budućnosti”, u kojem Jovanović ističe da je u Podgorici upoznao mnogo dobrih ljudi koji vole klub, grad  i državu.

Nezaobilazni i tekstovi o navijačima Budućnost Volija”, “Varvari”, koji potpisuje Darko Skočo Ivanović koji u pismu iz Amerike pod naslovom “Heroji ulice sa herojima parketa” kaže da “navijači moraju biti integralni dio kluba, njihov glas i akcije se moraju uvažavati  i sve se sa njima mora dogovarati, jer bez njih nema ni kluba, a onda su uspjesi neminovni”. Tu je i tekst Aleksandra Sekulovića, koji ističe da se dolaskom na čelo kluba Dragana Bokana promijenila situacija u klubu i oko kluba, jer je rukovodstvo promijenilo strategiju koja je donijela dugo čekanu titulu i igranje u Evroligi, kao i da je “oko šest hiljada ‘Varvara’ obilježilo sjajne partije Budućnost Volija protiv Crvene zvezde u finalu kada je osvojena ABA liga”.

Da dobar i moderan klub poput Budućnost Volija nije zamisliv bez stalnih, ali posebnih navijača, govori i tekst Dražena Draškovića o Pavlu Peđonoviću, Ulcinjaninu, nekadašnjem košarkašu i sportskom radniku poznatom po humanizmu, ali i vjernom navijaču Budućnosti sa redovnom i konstantnom podrškom koju pruža na skoro svakom susretu Budućnosti, bilo gdje da igra, a koji je ljubav prema klubu prenio i na svog osmogodišnjeg sina Olivera.

Da bi ovaj broj “Komune” ostao za istoriju kluba, kako za nekadašnje i sadašnje, ali i za buduće generacije kao znameniti arhiv Budućnost Voli, govori i tekst Milivoja Kovačevića o primjeru humanosti i izuzetnom gestu kada je nekadašnji košarkaš Budućnosti, Nigerijac Dželil Akindele, u sezoni 2013/14. poklonio automobil tadašnjem fizioterapeutu Saši Buriću, pokazavši da i u današnjem vremenu postoji iskrena briga za čovjeka.

Da osim igrača, trenera i rukovodstva Budućnost Voli čini čitav tim koji doprinosi renomeu i uspjesima kluba govori tekst o Batu Krstajiću, ekonomu, i Predragu Mihajlovu, koji su veliki oslonac kluba i sportskog sistema i predstavljaju “virtuoze iz sjenke” bez kojih klub ne bi mogao da funkcioniše.

Da su godinama košarkaši Budućnost Volija najbolji reprezenti Podgorice i Crne Gore, za specijalni tematski broj “Komune” govore poznate ličnosti koje vole i vezane su za sport, među kojima nekadašnja rukometašica reprezentacije Crne Gore Maja Bulatović, odbojkaš, a sada generalni sekretar Olimpijskog komiteta CG Igor Vušurović, predsjednici Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta CG, Dušan Simonović i Igor Tomić, sportski novinar Nebojša Šofranac i estradni umjetnik Bojan Delić.

Najnoviji broj “Komune” završava se tekstom Radmile Uskoković Ivanović o prvoj monografiji u istoriji kluba koja predstavlja bogato svjedočanstvo o sedam decenija postojanja, a koja je štampana i objavljena kao reprezentativno i luksuzno izdanje i predstavlja zbirku sjećanja na generacije koje su zauvijek utkale sebe u Budućnost i Budućnost u sebe.

I ovaj broj “Komune”, uz svesrdnu pomoć Dražena Draškovića, uredio je glavni urednik  Amer Ramusović, dok je za dizajn i grafičko uređenje bio zadužen Voislav Bulatović.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!