Duraković: Onaj koji je napao premijera Vučića napao je sveto mjesto i žrtve koje su danas pokopane

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova BiH zbog napada na Aleksandra Vučića. Vučić je izjavio da današnji napad na njega u Potočarima nije incident, već dobro organizovan napad i da budala ima u svakom narodu. Predsjedništvo BiH osudilo je današnji incident u Potočarima

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je da će istraga pokazati gde je bilo propusta u organizaciji skupa na kojem je napadnut Vučić.

“Onaj koji silu”, rekao je Duraković Tanjugu, prenosi b92.net. je napao premijera napao je sveto i dostojanstveno mjesto i žrtve koje su danas pokopane. To je mrlja za ovo mjesto i služi na čast onima koji su iskoristili ovaj dostojanstveni događaj da na neki način pokažu svoju

Ogradivši se od napada na srpskog premijera, Duraković je rekao da je u Potočarima bilo oko 60.000 ljudi, a da je premijera Srbije napalo deset do 15 građana, koji su “jedna mala kap u moru”.


“Ruka Bošnjaka je pružena”, rekao je Duraković, navodeći da nijesu tačne ocjene pojedinaca iz Banjaluke da je Vučić pokušao da pruži ruku, a da je oni nijesu prihvatili.

 

“Mislili smo”, kazao je Duraković, “da je bilo nemoguće da se ovako nešto desi, poučeni iskustvom posjete Borisa Tadića, koji nije doživio ovakvu reakciju”, rekao je Duraković.

 

On je dodao da je na policiji, agencijama i tužilaštvu da to istraže do kraja i da se oni koji su to uradili adekvatno kazne.


Duraković je rekao da ima informacije da su huligani došli iz Srbije i uzvicima i zvižducima vrijeđali premijera.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova BiH zbog napada na Vučića.

Predsjedništvo BiH osudilo je današnji incident u Potočarima, prenosi portal avaz.ba.

To je novinarima potvrdio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. On je za incident okrivio političke aktere u BiH, kazavši da su oni svojim izjavama podigli tenzije koje su zasjenile današnji događaj i žrtve, koje su trebale da budu u prvom planu.

Ivanić je naveo da se čuo sa Vučićem i da u ovom trenutku treba tražiti rješenja koja neće dovesti do revanšizma i zaoštravanja odnosa između dvije zemlje, već trebaju da se nađu najbolji modeli kako da se situacija normalizuje i da se politizacija određenih tema stavi u stranu.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, kome je uručena nota, najoštrije je osudio napad na premijera Srbije.

 

Vučić je izjavio da današnji napad na njega u Potočarima nije incident, već dobro organizovan napad i da budala ima u svakom narodu.

Vučić je rekao da je pristojno dočekan u Srebrenici, ali da je pri dolasku čuo “nekoliko pogrda”.

“Kada smo izlazili, odjedanput je jedna grupa navijača fudbalskog kluba iz Srbije i navijača iz nekih gradova BiH povikala pogrde, kada sam spustio cvijet, uz povike ‘Allahu egber’ i ‘Ubij’. Počeli su da bacaju predmete, a ja sam htio da pitam: ‘Zašto me napadate?’ Zašto me gađate kada sam vam pružio ruku i želim sa vama mir?’”, rekao je premijer na konferenciji za štampu, prenosi b92. net.


On je naglasio da je “taj napad bio dobro organizovan, ali da ga nijesu organizovale porodice stradalih”.

 

“Vidio sam da je ograda probijena ranije. Nije moguće da to nijesu vidjeli ranije. Naši automobili su polupani, sem jednog, blindiranog. Pogođen sam kamenom u usnu. Usna mi je pukla, naočare su mi polomljene. Izražavam žal što se ovako nešto dogodilo, što neki ljudi nijesu prepoznali da se zalažem za pomirenje. Ali, bez obzira što sam vidio mržnju kakvu do sada nijesam vidio, moja ruka ostaje ispružena bošnjačkom narodu”, istakao je Vučić.


“Budala ima u svakom narodu, nijesmo ni mi u deficitu”, dodao je on, naglašavajući da “zna da se većina Bošnjaka ne slaže s onim što se dogodilo danas”.


“Poručio bih svim Srbima da ponosno koračaju, da nikada i nigdje ne pokažu mržnju prema komšijama Bošnjacima. Mi s Bošnjacima moramo da živimo u budućnosti. Dosta je bilo mrtvih, dosta je bilo bijesa. A neću da govorim o onim političarima koji su ovo organizovali. Jer kod nas je Rama dolazio poslije incidenta koji su oni izazvali i nije mu dlaka sa glave falila”, naveo je Vučić i dodao da se Bakiru Izetbegoviću nikada ništa loše neće dogoditi u Srbiji.


“Žao mi je porodica koje na današnji dan slušaju o budalama više nego o žrtvama”, kazao je Vučić i dodao da se nije javio načelniku Opštine Srebrenica Ćamilu Durakoviću, jer čeka da se smiri.

 

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je novinarima u Sarajevu da će se ta državna institucija oglasiti saopštenjem za javnost u kojem osuđuje današnji napad na Vučića, u kojem će uputiti javno izvinjenje za današnji incident.

“Biće potrebno ispitati ko je zakazao kada je u pitanju osiguranje srbijanskog premijera”, dodao je Izetbegović.

On je odbacio optužbe Vučića izrečene na današnjoj press konferenciji u Beogradu da je nekim svojim izjavama podizao tenzije uoči obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!