Potresni govor Advije Ibrahimović, koja je s 11 godina preživjela genocid u Srebrenici: Draga majko, dragi oče, nas troje smo preživjeli

“Draga majko, dragi oče! Nas troje smo preživjeli. Odrasli smo u Domu za djecu bez staranja. Danas smo odrasli, završili fakultete. Obilazimo vaše mezare i dobro pazimo ko se približava vašim nišanima. Vjerujem da biste bili ponosni da vidite kako se ne predajemo”, kazala je Ibrahimović. Ispričala je kako je, nakon ubistva majke Remzije, s ocem Dautom, bratom i sestrom spas tražila u UN bazi u Potočarima. “Tu su nas izbacili i oca su mi poslali direktno u ruke zločinaca”

“Danas je dan kada, okupljeni u Srebrenici, svjedočimo o istini o genocidu. Na današnji dan bilo je toplo ljeto, a ovom dolinom tekli su potoci krvi nevinih Srebreničana”.

 

Ovim riječima je danas u Potočarima, pred zvanicama koje su pristigle na obilježavanje 20. godišnjice od genocida u Srebrenici, započela svoj potresni govor Advija Ibrahimović, Srebreničankakoja je s 11 godina preživjela genocid, prenosi radiosarajevo.ba.

 

“U pet dana su pobili više od osam hiljada ljudi. Kao dijete koje je tih ratnih dana ostalo bez oba roditelja, koje u sebi nosi jecaje svih Srebreničanki, pitala sam se ko nam je to i zašto uradio. Kakvi su to ljudi i kakva se životinja u njima probudila da našim očevima i sinovima vežu ruke žicama i pucaju u leđa”, govorila je ona, a zatim nastavila:

 

“Dragi prijatelji Srebrenice! Danas smo ovdje da se u tišini sjetimo naših, na pravdi Boga, ubijenih. Da molitvom omilujemo duše, uz obećanje da ih nikad nećemo zaboraviti. Da nikad nikom nećemo dozvoliti da negiranjem genocida skrnave njihovu nevinost”, kazala je ona.

 

Ispričala je kako je, nakon ubistva majke Remzije, s ocem Dautom, bratom i sestrom spas tražila u UN bazi u Potočarima.

 

Tu su nas izbacili i oca su mi poslali direktno u ruke zločinaca”.

 

“Draga majko, dragi oče! Nas troje smo preživjeli. Odrasli smo u Domu za djecu bez staranja. Danas smo odrasli, završili fakultete. Obilazimo vaše mezare i dobro pazimo ko se približava vašim nišanima. Vjerujem da biste bili ponosni da vidite kako se ne predajemo”.

 

“Moji dragi, nišani bijeli! Vaše postojanje naša je najveća bol. Istina je jedina brana da se Srebrenica nikad i nikom ne ponovi. Svima koji ste danas došli, hvala što ste tu”, rekla je Advija Ibrahimović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!