Tuga: Iz ruševina u Siriji izvučena tek rođena beba, pupčanom vrpcom bila veza za majku koja nije preživjela

Djevojčica je jedina preživjela iz porodice čiji su svi članovi poginuli u rušenju četvorospratnice. “Tragali smo za Abu Rudajnom (Abdulahov nadimak) i njegovom porodicom. Prvo smo pronašli njegovu sestru, a onda ženu i njega, bili su jedno pored drugog”, rekao je u utorak za AFP prijatelj porodice Halil Savadi, koji je bio u stanju šoka

U ruševinama kuće u Jandairisu, u Siriji, mjestu koje je u ponedjeljak teško pogođeno katastrofalnim potresom, spasioci su pronašli živo, tek rođeno dijete koje je pupčanom vrpcom još bilo povezano s majkom koja nije preživjela.

Djevojčica je jedina preživjela iz porodice čiji su svi članovi poginuli u rušenju četvorospratnice.

U tom selu na granici s Turskom spasioci su izvukli tijela njenog oca Abdulaha Mleihana, majke Afre, triju sestara, brata i tetke.

“Tragali smo za Abu Rudajnom (Abdulahov nadimak) i njegovom porodicom. Prvo smo pronašli njegovu sestru, a onda ženu i njega, bili su jedno pored drugog”, rekao je u utorak za AFP prijatelj porodice Halil Savadi, koji je bio u stanju šoka.

“Zatim smo čuli neki glas dok smo kopali (…) i ubrzo smo pronašli malenu, Bogu hvala”, rekao je, prenosi “Jutarnji list”.

Dijete je pupčanom vrpcom još bilo povezano s majkom. “Presjekli smo je i moj je rođak prevezao dijete u bolnicu”, dodao je Halil Savadi.

Na video-snimku koja kruži društvenim mrežama može se vidjeti kako muškarac usred ruševina podiže dijete u rukama potpuno golo, prašnjavo i s pupčanom vrpcom koja visi.

Spasioci su odmah umotali dijete jer je temperatura bila oko nule i prevezli ga u bolnicu u obližnjem Afrinu.

Dok se čeka identifikacija ostalih članova porodice, Halil Savadi izgovara njihova imena. “Prognani smo iz Deir Ezora, Abdulah je moj šura, oženjen sam njegovom sestrom”, rekao je.

Porodica je izbjegla iz nestabilne pokrajine Deir Ezora na istok, misleći da će biti sigurniji u Jandairisu, selu koje od 2018. kontrolišu turske snage i proturske pobunjeničke grupe.

Idi na VRH
error: Content is protected !!