Stravičan snimak napada na Ruse: Pogodili su ih “zrakom smrti” (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Na snimku se mogu vidjeti povrijeđeni vojnici koji hodaju poljima prije nego ih pogodi projektil. Korisnik koji je snimak postavio na Reddit dodao je opis “zraka smrti” i pokrenuo raspravu o mogućem oružju sa snimka

Snimak na kojem se vidi napad neidentifikovanim oružjem na ruske vojnike pogledana je na Twitteru više od dva miliona puta. Na snimku se mogu vidjeti povrijeđeni vojnici koji hodaju poljima prije nego ih pogodi projektil. Korisnik koji je snimak postavio na Reddit dodao je opis “zraka smrti” i pokrenuo raspravu o mogućem oružju sa snimka, prenosi Newsweek.

Brojni twitteraši, uključujući i osobu koja je postavila video, smatraju da bi snimak mogao prikazivati Stugnu-P, ukrajinski protivtenkovski navođeni projektil. Stugna-P, takođe poznata i po nazivu Skif, dizajnirana je za uništavanje oklopnih vozila i helikoptera. Putuje brzinom od 200 metara u sekundi i ima maksimalni domet oko pet kilometara.

Stručnjak za vojnu tehnologiju David Hambling smatra da snimak prikazuje eksplozivno formirani projektil (EFP) prepoznatljiv po tragu dima koji ostavlja u vazduhu. Pažljivim posmatranjem ustanovio je da dimni trag izgleda kao da vodi dalje od eksplozije zbog čega postoji mogućnost da se radi Stugni ili HEAT bojevoj glavi, piše “Jutarnji list”.

“Vidio sam slične dimne tragove koje ostavljaju HEAT bojeve glave. Stugna-P je relativno jeftin sistem koji, za razliku od protivtenkovskih projektila Javelin, ukrajinske snage mogu upotrijebiti protiv grupa pješadije. Postoji specifična protivpješačka municija za Stugnu s boljim učinkom, moguće da nije dostupna, pa koriste ono što imaju pri ruci”, rekao je Hambling.

Penzionisani pukovnik Mark F. Cancian iz istraživačkog centra za strateške i međunarodne studije rekao je da ne može biti siguran u identifikaciju oružja prikazanog na snimku.

“Čini se da napadi dolaze iz različitih smjerova. Napadni ugao je prenizak za artiljeriju, tako da bi to mogao biti neki oblik bespilotne letjelice koja ispaljuje raketu nakon što se približi meti”, rekao je pukovnik.

Foto: Printscreen/The Sun

Idi na VRH
error: Content is protected !!