Indeks percepcije korupcije: BiH najkorumpiranija zemlja regiona (VIDEO)

U analizi se posebno naglašava da sve izraženije političke podjele po etnički linijama u Bosni i Hrecegovini ometaju demokratske institucije u borbi protiv korupcije. Ističu da se to vidi u pravosuđu, koje potresa veliki broj afera, a kao primjer navode izbor tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji je ocijenjen kao manjkav

Bosna i Hercegovina je i dalje najkorumpiranija zemlja regiona, prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala.

Bosna i Hercegovina zauzima najniže mjesto u regionu i treće u Evropi kad je riječ o stanju korupcije u zemlji.

Nalazi se na 110. poziciji, od 180 analiziranih zemalja u svijetu, što je najlošiji rezultat u borbi protiv korpucije u posljednjih 10 godina.

U analizi se posebno naglašava da sve izraženije političke podjele po etnički linijama u Bosni i Hrecegovini ometaju demokratske institucije u borbi protiv korupcije. Ističu da se to vidi u pravosuđu, koje potresa veliki broj afera, a kao primjer navode izbor tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji je ocijenjen kao manjkav.

Iz Transparency Internationala upozoravaju da će, ako ne budu preduzeti određeni koraci, Bosna i Hercegovina postati bezbjednosna prijetnja za region, ali i za zemlje Evropske unije.

U ključnim nalazima za region Istočne Evrope i Centralne Azije navedeno je da zemlje Zapadnog Balkana ne mogu da suzbiju organizovali kriminal zbog pogoršanja vladavine prava i zarobljenog pravosuđa, piše Al Jazeera.

Nakon Bosne i Hercegovine, na najnižem nivou u borbi protiv korupcije je Albanija, koja ima 36 poena, ali je u toj zemlji uočen napredak za tri poena.

Nazadovala je i Sjeverna Makedonija, i to za tri poena.

Napredak u borbi protiv korupcije za četiri poena uočen je u Crnoj Gori, kao i Hrvatskoj, koja je napredovala za četiri poena.

Najviše je napredovalo Kosova – za sedam poena.

Foto: Printscreen (Al Jazeera)

Idi na VRH
error: Content is protected !!