Vedran Lekić, svjetski poznat ekspert seizmologije: Jedini Bosanac koji gleda u dubine Zemlje

“Njegov dodiplomski rad pokazao je njegovu sposobnost da sprovodi visokokvalitetna istraživanja i ponuđena mu je stipendija na kalifornijskom univerzitetu Berkeley. Stekao je doktorat 2009. godine istražujući globalnu tomografiju. Nakon nekoliko godina postdoktorskog rada na Brown Univerzitetu, Lekić je dobio profesorsku poziciju na Univerzitetu Maryland. Od tada, Lekić je stekao ime kao istraživač dubina Zemlje. Godine 2013. dobio je SSA-ovu nagradu Charles F. Richter za ranu karijeru za svoj rad na poboljšanju razumijevanja unutrašnje strukture Zemlje velikih razmjera”, napisao je Čustović

Profesor Vedran Lekić iz BiH je svjetski poznat ekspert seizmologije koji otkriva podzemne tajne Zemlje i drugih planeta, ali i satelita.

Lekić je u SAD došao 1993. godine kao izbjeglica iz BiH. Kao izvrstan student, dobio je stipendiju za studije na Harvardu, gdje je studirao astronomiju i astrofiziku.

Geonauku je zavolio tek na uvodnom kursu geologije, na Harvardu.

Kako je na svom Facebook profilu napisao dr Edhem Čustović, Bosanac koji gradi uspješnu naučnu karijeru u Australiji, Lekić je radio sa svjetski poznatim stručnjacima Göranom Ekströmom, Meredith Nettles i pokojnim Adamom Dziewonskim u seizmološkoj laboratoriji Harvarda i napisao svoju dodiplomsku tezu o dubokim zemljotresima.

“Njegov dodiplomski rad pokazao je njegovu sposobnost da sprovodi visokokvalitetna istraživanja i ponuđena mu je stipendija na kalifornijskom univerzitetu Berkeley. Stekao je doktorat 2009. godine istražujući globalnu tomografiju. Nakon nekoliko godina postdoktorskog rada na Brown Univerzitetu, Lekić je dobio profesorsku poziciju na Univerzitetu Maryland. Od tada, Lekić je stekao ime kao istraživač dubina Zemlje. Godine 2013. dobio je SSA-ovu nagradu Charles F. Richter za ranu karijeru za svoj rad na poboljšanju razumijevanja unutrašnje strukture Zemlje velikih razmjera”, napisao je Čustović.

Lekić je, dodaje, 2014. godine dobio Packard Fellowship za nauku i inženjerstvo od David and Lucile Packard fondacije.

Pojašnjavajući šta Lekić zapravo istražuje, Čustović je napisao da “seizmologija uključuje proučavanje talasa energije proizvedenih naglim pomjeranjem tla tokom velikih događaja kao što su zemljotresi.

“To uključuje takozvane “površinske talase”, koji su površinski, i “telesne talase”, koji putuju kroz unutrašnjost Zemlje. Da bi ih otkrili, naučnici koriste instrumente na suprotnoj strani svijeta od zemljotresa koje otkrivaju i ispituju sve što je uspjelo da se probije. Analizom različitih talasnih obrazaca koji rezultiraju, oni mogu početi da spajaju ono što bi se moglo dešavati stotinama kilometara pod nogama”.

Lekić, dodaje, koristi podatke sa stotina senzora širom svijeta koji hvataju ove signale i omogućavaju njemu i njegovom timu da se ujedine i snime ono što se događa ispod nas.

“Precizno seizmičko snimanje je ključni prvi korak ka ovom cilju. Vjerujem da stojimo na pragu transformacije u seizmologiji, one koju omogućava istovremena proliferacija visokokvalitetnih podataka niza i razvoj preciznih tehnika širenja valova sposobnih za snimanje efekta realne strukture Zemlje. Po prvi put imamo teorijsku, računsku i opservacionu infrastrukturu neophodnu da ograničimo strukturu Zemlje istovremeno koristeći više pristupa, i to na samokonzistentan način. Dok je Lekićev fokus i dalje na unutrašnjosti naše planete, njegova početna strast za astronomijom i astrofizikom revitalizovana je NASA-inom misijom InSight. Upravo sada, InSight lender sluša potrese na Marsu, precizno mjereći vibracije tla na Crvenoj planeti. Teško je govoriti o seizmološkim snovima bez pozivanja na planetarnu seizmologiju, koja ima potencijal da otkrije unutrašnjost planete i Mjeseca, uključujući ledene satelite Europu i Enceladus“, kaže Lekić, a prenosi Čustović u svojoj objavi.

Citira njegove riječi da bi “učestvovanje u misijama seizmičkog instrumentiranja mjeseca, ledenih satelita, asteroida ili čak drugih zemaljskih planeta bilo ostvarenje sna”.

“Mrlje” veličine kontinenta u dubokoj Zemlji? One su među najvećim fizičkim strukturama na planeti – i potpuna su misterija. Konkretno, u pitanju je donji plašt – sloj stijene koji se nalazi neposredno iznad Zemljinog centra, jezgra. Ova, uglavnom čvrsta masa je drugi svijet, mjesto koje je uskovitlano i prošarano kaleidoskopom kristala, od dijamanata – ima ih oko kvadriliona tona ukupno u plaštu – do minerala koji su toliko neuhvatljivi da ne postoje na površine.

Naučnici, uključujući Lekića, sada proučavaju ova najnovija otkrića.

Kada nije u laboratoriji, Lekićevi dani su balansirani. Sastaje se sa studentima i postdoktorima, piše predloge, izvještaje i istraživačke članke, recenzira članke i radi u komisijama. Predaje, što uključuje pripremu predavanja

Lekić se proslavio i u medijima, redovno ga traže zbog komentara i stručnosti.

“Možemo reći da Vedran Lekić gleda u dubine Zemlje u koje nijedan Bosanac do sada nije zagledao, u koje nije zagledao nijedan čovjek”, napisao je Čustović.

Foto: Vedran Lekić (Privatna arhiva)

Idi na VRH
error: Content is protected !!