Veliki uspjeh ljekara iz Banjaluke: Dr Žugor u Njemačkoj operisao hiljaditog pacijenta

Dr Vahudin Žugor je direktor klinike u Bambergu od 1. oktobra 2018. godine. Uspio je da tu bolničku instituciju organizuje po najsavremenijim svjetskim standardima i opremi vrhunskom tehnologijom, pa je postala jedna od najvećih i najpriznatijih robotskih klinika u Bavarskoj, u kojoj gravitira više od 13 miliona ljudi. Na klinici su u upotrebi dva robota, tako da profesor Žugor operiše i do četiri pacijenta u jednom danu. Njegovi pacijenti dolaze iz čitave Njemačke, a pomoć traže i mnogobrojni građani iz BiH, Grčke, Poljske, Hrvatske, Crne Gore, Rusije…

Profesor dr med. Vahudin Žugor, direktor Klinike za urologiju u njemačkom Bambergu, operisao je hiljaditog pacijenta robotskim sistemima Da Vinci.

Žugor je rođeni Banjalučanin, a hiljadita operacija je značajan uspjeh profesora koji je u dosadašnjem radu naišao na veliku pažnju njemačke javnosti.

NAJBOLJE OCJENE

Povodom tog jubileja uprava klinike u Bambergu će 3. februara organizovati konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljeni robotski rezultati uvaženog hirurga i te renomirane urološke klinike. Na konferenciji se očekuje prisustvo gradonačelnika Bamberga, Andreasa Starkea, ministarke u bavarskoj vlade, dr Melanie Huml, i upravnika klinike, Xavera Frauenknechta.

Prof. dr med. Karl Weingartner i prof. dr med. Vahudin Žugor (Privatni album)

Dr Vahudin Žugor je direktor klinike u Bambergu od 1. oktobra 2018. godine. Uspio je da tu bolničku instituciju organizuje po najsavremenijim svjetskim standardima i opremi  vrhunskom tehnologijom, pa je postala jedna od najvećih i najpriznatijih robotskih klinika u Bavarskoj, u kojoj gravitira više od 13 miliona ljudi. Na klinici su u upotrebi dva robota, tako da profesor Žugor operiše i do četiri pacijenta u jednom danu. Njegovi pacijenti dolaze iz čitave Njemačke, a pomoć traže i mnogobrojni građani iz BiH, Grčke, Poljske, Hrvatske, Crne Gore, Rusije…

Klinika za urologiju, dječiju urologiju i minimalno-invazivnu robotsku urologiju u Bambergu je jedna od najznačajnijih klinika u Bavarskoj i u njoj radi oko 5.500 medicinskih radnika i drugog medicinskog osoblja. Žugor je jedini direktor jedne klinike u ovoj velikoj bolnici koji je rođen van Njemačke. Svaki medicinski projekat, a posebno ovakve složene operacije robotskom tehnologijom, iziskuje širi timski rad raznih specijalista, pa se u ekipi hirurga nalaze doktori iz različitih država. Tako je njegov glavni zamjenik porijeklom iz Gruzije, a većina asistenata su iz arapskih zemalja.

“Upravo je ova multietničnost veliki izazov za stvaranje jednog dobro ukomponovanog i uspješnog medicinskog tima. Ja potičem iz Banjaluke, pa sam do rata bio u prilici da se družim i radim sa mnogim ljudima koji potiču iz različitih vjera i nacija. To je moja prednost – multikultura i multietničnost”, kaže Žugor u razgovoru za “Oslobođenje”.

Na njegovoj klinici se robotskim sistemima najviše operišu karcinomi prostate i bubrega, ali i mnogi funkcionalni i rekonstruktivni zahvati.

“Uveo sam i neke inovativne metode liječenja robotima, a mnogobrojne zahvate sam već publikovao u brojnim stručnim medicinskim žurnalima u Americi i Njemačkoj. Tu mislim na rijetke i inovativne rekonstruktivne operacije na urogenitalnim organima, ali i operacije velikih tumora bubrega i nadbubrežne žlijezde. Nakon zahvata operisani pacijenti zadovoljni odlaze svojim kućama, pa je ova klinika najbolje ocijenjena ustanova u bolnici u Bambergu”, ističe Žugor.

Ta klinika je jedna od 35 koje su stacionirane u tom složenom bolničkom kompleksu.

PIONIR

Vahudin Žugor je jedini doktor porijeklom iz bivše Jugoslavije koji se bavi vrhunskom robotskom operativnom terapijom u čitavoj Evropi i jedan je od tri profesora porijeklom iz BiH u Njemačkoj.

Žugorov rad i dosadašnji uspjeh je privukao i ovdašnju medijsku pažnju tako da je do sada bio čest gost na njemačkom radiju i televiziji, kao i u štampanim medijima, jer klinika u Bambergu promoviše savremenu robotsku tehnologiju kroz izuzetne uspjehe našeg hirurga. Obavio je blizu 4.000 operacija robotskim sistemima, što je u samom vrhu svih klinika u Njemačkoj, ali jubilarna hiljadita najsavremenijim robotom Da Vincijem je nešto što zavređuje posebnu pažnju.

Vahudin Žugor (Privatni album)

Bio je dio ekipe koja je 2009. promovisala i etablirala robotiku na urološkoj klinici u Gronauu. Ta klinika je sada najveći robotski centar u Evropi, a Žugor je u njoj proveo  šest godina i s pravom se smatra pionirom robotske urologije u Njemačkoj.

Novinar “Oslobođenja” Miralem Pervizović je prisustvovao jednoj veoma zahtjevnoj operaciji koju je izveo dr Žugor. On je robotom Da Vinci obavio operaciju bubrega i odstranio kamen iz gornjih mokraćnih puteva. Ovakve operacije robotskim sistemima na bubregu su veoma rijetke.

“Tokom operacije koja je trajala samo sat i po (u Žugorovom “izdanju”) imao sam priliku da se uvjerim u veliku snalažljivost i spretnost našeg hirurga. Trebalo je memorisati mjesto gdje se kamen nalazio i ući u mokraćne puteve na pravom anatomskom ležištu gdje se impaktirao veliki kamenac. Takođe, i samo vađenje kamena sa ‘alatima’ i robotskim rukama je tražilo veliko umjeće. Sve se završilo uspješno i cijeli tim je bio izuzetno zadovoljan, a pacijent je nakon dva dana (radi se o starijoj osobi) napustio bolnicu uz minimalnu traumu i ožiljak”, napisao je Pervizović.

Do sada je obavio 20 operacija vađenja kamenaca iz gornjih mokraćnih puteva i njegovi rezultati će uskoro biti objavljeni u uglednom medicinskom žurnalu u Njemačkoj.

Ta minimalno invazivna hirurgija podrazumijeva veliki raspon zahvata koji izbjegavaju otvorenu hirurgiju u korist zahvata, povezanih sa minimalnom traumom za bolesnika. Definicija minimalno invazivnog svakodnevno se unapređuje i uključuje hirurške tehnike koje značajno smanjuju traumu, morbiditet, skraćuju boravak u bolnici i ostavljaju minimalan do nikakav ožiljak, uz podjednak dijagnostički i terapijski učinak kao i otvorena hirurgija. Istorijski posmatrano, urologija prednjači u razvoju, usvajanju i rutinskom korišćenju tehnika minimalno invazivne hirurgije.

Robotska tehnologija omogućava stabilnost i preciznost izvođenja sitnih pokreta u tijelu bolesnika, a dodatna stabilnost robotske ruke uz visokokvalitetnu kameru omogućava veliko uvećanje i vrhunsku vizualizaciju tkivnih struktura. Kombinacija moderne tehnologije uz iskusnog operatera i odabir pogodnih karakteristika bolesti kod bolesnika su garancija za uspješne ishode operativnog zahvata.

BROJNA PRIZNANJA

“Na početku mog rada u Bambergu bilo je mnogo skepse i sumnje oko uspješnosti robotske tehnike i mojih operativnih vještina. Ubrzo je sumnjičavost nestala, jer se ova operativna tehnika kroz moje iskustvo počela širiti velikom brzinom i sada je nemoguće raditi operativnu urologiju bez robotike. Cilj mi je da u narednom periodu postanemo ne samo referentni centar za robotiku, nego i vodeća urološka klinika za minimalno invazivnu hirurgiju u Bavarskoj”, priča Žugor.

Vahudin Žugor i Xaver Frauenknecht (Privatni album)

Vahudin Žugor i Xaver Frauenknecht (Privatni album)

“Takođe, primijetio sam da naš renomirani urolog ima veliku spretnost i rutinu, a njegova vještina otvaranja i preparacije tkivnih struktura mi je otkrila i pokazala njegovu filigransku preciznost i brzinu. Dovoljno govori podatak da obavi i do četiri složene robotske operacije dnevno. Pored svega navedenog, Vahudin Žugor je vanredni profesor i predavač na Medicinskom fakultetu u Kölnu, jednom od najvećih univerziteta u Njemačkoj. Osim toga je i naučni radnik i publicista koji je objavio preko 700 naučnih radova. Njegovi naučni radovi i publikacije su često citirani u mnogobrojnim renomiranim medicinskim žurnalima. Dobitnik je 21 naučnog priznanja za svoje kliničke i naučne rezultate”, napisao je Pervizović, prenosi Oslobodjenje. 

Foto: Privatna arhiva

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!