Milanović: Oteli smo Kosovo od Srbije

“Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nije isto… Da je to, nažalost, bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta”, kazao je Milanović

Kosovo je oteto od Srbije, poručio je u ponedjeljak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“To smo uradili mi i međunarodna zajednica”, rekao je on u Petrinji, govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu i sličnostima između Krima i Kosova, prenosi Tanjug, pozivajući se na hrvatske medije.

“Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nije isto… Da je to, nažalost, bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta”, kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, u pitanju je u koncept u kojem neko misli da ima pravo.

“Tako i Krim – Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći njemački generali”, rekao je i dodao da tamo gine hiljade ljudi, prenosi Al Jazeera.

“SRBI OPANČARI SE POBUNILI S NUKLEARNOM SUPERSILOM”

Poručio je da je “Rusija opasna zemlja” i da to niko ne razumije.

“Upoređujete mi Srbe, ove opančare, koji su se tu pobunili sa svjetskom nuklearnom supersilom. Sulude emocije i mržnja Evropu vode u veliku opasnost”, kazao je Milanović.

Rekao je da je činjenica da “Ukrajinci patološki mrze Ruse”, uz tvrdnju da “Hrvati nisu toliko mrzjeli Srbe koliko ovi tamo mrze Ruse”.

“Putin i ti ljudi su do juče bili cool. Ostvarivali su se na rangu naviše njemačke politike. Odjednom, to su najveći neprijatelji… Njemački tenkovi u Rusiji? Srećno s tim”, kaže Milanović.

Na podsjećanje novinara da su njegove ranije procjene bile pogrešne o Ukrajini, kada je tvrdio da Rusija nikada neće napasti Ukrajinu, jer nema dovoljno vojnika, Milanović ponavlja da je to tačno.

“Nema dovoljno. To je bila loša odluka Rusije, jer su mislili da će se vlast (u Ukrajini) raspasti.”

“NIJEDAN AMERIČKI TENK OVE GODINE NEĆE OTIĆI U UKRAJINU”

“Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat? Tako da na kraju koriste nuklearno oružje”, kazao je Milanović i dodao da pokušava otvoriti oči drugima, jer “srljamo u rat sa supersilom”.

Istakao je da “sulude emocije vode Evropu u nešto s čim se neće moći nositi”.

Smatra da nijedan američki tenk neće ove godine otići u Ukrajinu.

“Od 2014. do 2022. mi gledamo kako neko provocira Rusiju s namjerom da ovaj rat izbije. Izbio je. Prošla je godina, mi tek sad razgovaramo o tenkovima. Nijedan američki tenk neće otići u godinu dana u Ukrajinu. Sve njemačke tenkove ćemo tamo poslati”, rekao je.

Kazao je da njemačke tenkove “čeka ista sudbina” kao ranije.

Foto: Zoran Milanović (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!