Otišla je u Njemačku, a živi kao da je u Bosni: Udala se za čovjeka kojeg je znala 6 dana i otkrila šta ju je tamo snašlo (VIDEO)

Kada je stigla u Njemačku zatekla je veliku kuću i dvorište, te joj se odmah javila vizija kojom je kuću učinila domaćinskom i unijela u nju bosansku tradiju. Ona i suprug uredili su enterijer po uzoru na stare, bosanske kuće, a vremenom su dobili još veću motivaciju za to

Bosanka Mejasa iz Gradašca udala se u Njemačku gdje godinama živi, ali uprkos tome njeguje bosansku tradiciju i ističe da je upravo zahvaljujući tamošnjem životu počela više da se posvećuje tradiciji.

Mejasa se udala na mnogima nevjerovatan način, baš kao što se to radilo nekada – supruga je poznavala samo 6 dana, nakon čega je odlučila da se uda za njega i ode u Njemačku u kojoj nikoga drugog sem njega nije znala. Bosanka je istakla da je bukvalno doživjela “brak na neviđeno”.

“Udala sam se na stari vakat, imala sam provodadžiju, baš kao u stara vremena”, rekla je ona i istakla da ima najboljeg supruga.

Kada je stigla u Njemačku zatekla je veliku kuću i dvorište, te joj se odmah javila vizija kojom je kuću učinila domaćinskom i unijela u nju bosansku tradiju. Ona i suprug uredili su enterijer po uzoru na stare, bosanske kuće, a vremenom su dobili još veću motivaciju za to.

“Kad sam došla tamo, zatekla sam sve normalno – kuća, dvorište, sve kao i u Bosni. Onda sam otišla iza kuće, da vidim gdje se šta nalazi, a onda sam ga upitala “Šta je ovo”, on mi je odgovorio: “Pa eto, uđi da vidiš, ima neki mutvak (ostava i uz nju šupa gdje se drva stavljaju)”. Ja sam otvorila vrata i zatekla pravi sobičak, prijašnji”, rekla je Mejaha za ITV story.

Mejasi je odmah sinula genijalna ideja, te je suprugu odmah predočila svoju viziju – “Mogla sam ja ovdje napraviti bosansku sobu!”.

Vezeni jastuci, ćilimi i ručni radovi postali su osnovni dio njenog enterijera. Mejasa je izrazito talentovana za pisanje pjesama, što je posebno oduševilo njenog muža, prenosi “Kurir”.

Mejasa u Njemačkoj živi kao prava domaćica – sprema zimnicu, kuva, čisti, posadila je razne vrste voća i povrća, a priznala je i da Njemice dosta toga znaju u kuhinji.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!