Dušanka Kapisoda: U pamet se dobro, Crnogorci…

Dobijanjem ISO-coa 639-2 cnr crnogorski jezik afrimisan je kao najmlađa grana Slavistike i svrstava se u kategoriju posebnih jezika po kome sam ja, dana 01.11.2019. godine u Njemačkoj, u Frankfurtu dobila zvanje sudskog tumača i prevodioca za crnogorski jezik

U povodu aktuelnih dešavanja tj. nezvanične informacije da menandžment RTCG-a zabranjuje jotovanu varijantu crnogorskog jezika i vrši pritisak na zaposlene, imam potrebu da se kao predstavnica njemačke dijaspore obratim i dam doprinos razjašnjenju problematike koja se zlonamjerno dodatno usložnjava i ne shvata biće našeg, crnogorskog jezika, djelujući u smislu negacije crnogorske kulture, nacije, duhovnosti i identiteta uopšte!

Dobijanjem ISO-coa 639-2 cnr crnogorski jezik afrimisan je kao najmlađa grana Slavistike i svrstava se u kategoriju posebnih jezika po kome sam ja, dana 01.11.2019. godine u Njemačkoj, u Frankfurtu dobila zvanje sudskog tumača i prevodioca za crnogorski jezik.

Ne treba podśećati, nadam se, da Njemačka ima jednu od ključnih uloga u Evropskoj uniji! Napominjem da su i Crnogorski konzulat u Frankfurtu i ambasada u Berlinu upoznati sa mojim statusom djelatnosti, te prema tome i odnosom njemačkih državnih vlasti prema crnogorskom jeziku!

To znači da naš, crnogorski jezik, nije afirmisan samo u Ustavu Crne Gore kao službeni jezik nego je kao takav priznat i u svijetu.

Obraćam se takođe i kao član Naučne akademije u Darmstadtu, Hessen đe se nalazim kao član jedine njemačke ispitne komisije za crnogorski jezik od dana 01.03.2018. godine. Pitam se: šta je toliko strašno biti Crnogorac/Crnogorka, sa vlastitim jezikom, zbog čega bi druge nacije, primjerice Škoti, bili presrećni da imaju jezičku poziciju kao Crnogorci, iako se i dan danas grčevito bore da je ostvare!

Jasno je da onaj ko negira svoj jezik i identitet negira sebe, svoju prošlost kao i svoju budućnost!

Kome takvo stanje odgovara u aktuelnoj političkoj situaciji, nije teško naslutiti!

Dušanka Kapisoda

Izvor: Portal Analitika

Foto: Facebook 

Idi na VRH
error: Content is protected !!