Još jedan uspjeh ljudi sa naših prostora: Bosanac u Austriji patentirao revolucionarnu vjetroturbinu za žičare

BergWind je start-up iz Austrije, čij je osnivač Ibrahim Sagerer-Forić. Njegov cilj je pronaći i iskoristiti nove prostore za obnovljivu energiju. Uz patentirane energetske module BergWind, razne žičare mogu se nadograditi u solarne i vjetroelektrane

“Bosanac u Austriji patentirao revolucionarnu vjetroturbinu za žičare! Trenutno traži operatere žičara kao partnere za testiranje”, objavio je na svojoj Facebook stranici dr. Edhem Čustović, profesor koji u Australiji gradi uspješnu karijeru i koji neumorno promoviše talentovane ljude koji vode porijeklo iz BiH.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Bilo da se radi o skijaškim žičarama ili normalnim žičarama: s BergWind turbinama proizvodite električnu energiju izvan radnog vremena, povećavate ekonomičnost korištenja svojih žičara i dajete veliki doprinos zaštiti klime i održivom turizmu.

BergWind je start-up iz Austrije, čij je osnivač Ibrahim Sagerer-Forić. Njegov cilj je pronaći i iskoristiti nove prostore za obnovljivu energiju. Uz patentirane energetske module BergWind, razne žičare mogu se nadograditi u solarne i vjetroelektrane.

Energetske module BergWind dizajnira zajedno sa evropskim proizvođačima vjetroturbina. Ovo su vjetroturbine koje se mogu stegnuti za vučne žičare/sedežnice ili čak garažirati u gondolama! Tako se vjetroturbine mogu jednostavno i modularno instalirati, proširiti i održavati na postojećoj infrastrukturi u vjetrovitim planinama. Izgradnja tornjeva i transport pokretnom dizalicom ili helikopterom nije potrebna.

Prvi prototip BergWind turbine uspješno je testiran. Sagledan je utjecaj opterećenja vjetrom na težište cjelokupne konstrukcije i moguće vibracije. Ispitivanja su također obavljena pri malim brzinama vjetra od 2m/s kako bi se pratilo ponašanje pri poletanju.

Funkcija inovativnog ovjesa turbine i praćenje vjetra mogu se dokazati bez ikakvih problema. Zatim je planiran pilot projekat u kojem će se 3 turbine postaviti na vučnu dizalicu i testirati na dugoročnom testu.

Ibrahim ima diplomu znanosti (procesno inženjerstvo) i magisterij (konstrukcija postrojenja) na Sveučilištu primijenjenih znanosti Gornje Austrije. Više od 20 godina radi za Lenzing Group (firma koja se bavi razvoj inovativnih postrojenja i procesnih tehnologija oko celuloznih vlakana i srodnih rješenja), gdje je trenutno globalni stručnjak za istraživanje i razvoj.

“Ibrahim i BergWind trenutno traže operatere žičara koji žele da s njima provedu prvu pilot studiju. Ima li koga iz Bosne i Hercegovine da napravimo poveznicu sa Ibrahimom?”, napisao je Čustović.

Foto: Facebook

Idi na VRH
error: Content is protected !!