Trener dječaka iz Splita koji su pjevali “Ubij Srbina”: Očekivali smo razne dječje nestašluke, ali ovo ne (VIDEO)

Na turniru smo se sastajali i s drugim klubovima iz bivše države, gdje nije bilo nikakvog incidenta, baš naprotiv. S kolegama smo razmijenili iskustva, razgovarali o radu i sličnim stvarima. S obzirom na dob djece, molim da imate obzira jer nisu bili svjesni šta govore, kao i posljedica. Kao vlasnik i trener kluba, oštro osuđujem bilo kakav govor mržnje i bilo kakvo nasilje.

Tenzije u bh. javnosti polako se smiruju nakon incidenta koji se dogodio u subotu večer na Ilidži na jednom malonogometnom dječijem turniru.

Podsjetimo, grupa od nekoliko maskiranih huligana fizički je nasrnula na roditelje dječaka iz beogradskog kluba koji se takmičio na ovom turniru.Povod napada bio je nacionalizam. Jedna osoba je zatražila liječničku pomoć, a brzom reakcijom sarajevske policije uhapšeno je deset osoba.

Oni se terete za krivično djelo “Nasilničko ponašanje” zbog dovođenja u vezu sa ovim napadom u blizini hotela Hills na Ilidži.

Veliku pažnju medija privukao je i snimak sa turnira na kojem se mogu čuti dječaci ekipe iz Splita kako sramotno pjevaju “Ubij Srbina”. Videozapis je izazvao brojne reakcije bosanskohercegovačke, ali i regionalne javnosti, posebno one u Srbiji.

Kolege sa portala Slobodna Dalmacija stupili su u kontakt s trenerom i vlasnikom splitskog kluba u kojem treniraju djeca koja su skandirala “Ubij Srbina”.

“Za vrijeme utakmice vidio sam da su dva-tri moja djeteta u dobi od sedam i osam godina povikala uzvik sa snimke i odmah sam reagovao, došao do djece i opomenuo ih, što su čuli i roditelji iz Škole nogometa T6 Nika. Izvinili smo se, što su roditelji i prihvatili, sve je trajalo svega par sekundi.

S kolegom iz Beograda ostali smo u jako dobrim odnosima i te odnose ćemo i dalje održavati. Obojica smo bivši sportisti i sadašnji treneri koji imaju isto gledište. Utakmica nije prekinuta i završila je u prijateljskom ozračju”, ističe u svojoj izjavi trener splitskog kluba, prenosi portal Klix.

Kaže kako je odmah povodom ovog događaja održao i sastanak s roditeljima djece, koji su istaknuli da im je jako žao zbog svega te su se iskreno pokajali.

“Prije svake utakmice djeci smo napomenuli pravila ponašanja i kodeks našeg kluba, s kojima su oni upoznati. Od djece smo očekivali svakakve nestašluke, ali ovako nešto nismo, niti mi kao klub djecu učimo takvim stvarima. Nakon prolaska grupe, plasirali smo se u daljnje takmičenje i sastali se s drugom ekipom iz Beograda, koja je bila smještena s nama u hotelu.

Utakmica je odigrana u prijateljskom ozračju i bez ikakvog incidenta, što vam mogu potvrditi i slike s utakmice, a i naši kolege iz toga kluba. Na turniru smo se sastajali i s drugim klubovima iz bivše države, gdje nije bilo nikakvog incidenta, baš naprotiv. S kolegama smo razmijenili iskustva, razgovarali o radu i sličnim stvarima. S obzirom na dob djece, molim da imate obzira jer nisu bili svjesni šta govore, kao i posljedica. Kao vlasnik i trener kluba, oštro osuđujem bilo kakav govor mržnje i bilo kakvo nasilje.

Mi kao klub nikad nismo i nikad nećemo našu djecu poticati na takvo nešto. Učimo ih da su sva djeca jednaka i da nema mjesta mržnji u sportu. Možemo pomagati u odgoju djece u sportskom duhu onoliko koliko oni provode vremena s nama. Nudimo naše iskreno izvinjenje svim našim sportskim prijateljima iz država bivše regije. Trudit ćemo se da se ovakvo šta nikada ne ponovi”, riječi su neimenovanog trenera iz Splita, prenosi portal Klix. 
Idi na VRH
error: Content is protected !!