Glas Amerike: Bez maski u zatvorenim prostorima za većinu Amerikanaca

Direktorka CDC, Rošel Valenski, rekla je na brifingu za novinare da putnici i dalje treba da nose maske u avionima, vozovim i autobusima, kao i na aerodromima i železničkim stanicama

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u petak su dramatično ublažili svoje smernice za kovid 19 koje se odnose na to kada Amerikanci treba da nose maske u zatvorenim prostorijama, što uključuje i škole. Nove smernice znače da 72% stanovnika SAD žive u zajednicama gde se više ne preporučuje nošenje maski u zatvorenim prostorijama.

Novim smernicama se fokus premešta sa stope prenošenja kovida 19 na broj lokalnih hospitalizacija, bolničke kapacitete i stopu infekcija.

Prema ranijim smernicama, za 95% okruga u SAD se smatralo da imaju visoku stopu prenošenja koronavirusa, što je značilo da samo 5% američkih okruga potpada pod preporuku da maske ne moraju da se nose na zatvorenom.

Odluka je doneta u trenutku kada je talas novih infekcija koje je izazvala varijanta omikron značajno opao u SAD, a države kao što je Nju Džersi najavile da planiraju da, narednih dana, ukinu obavezu nošenja maski u školama, i drugim javnim mestima.

Direktorka CDC, Rošel Valenski, rekla je na brifingu za novinare da putnici i dalje treba da nose maske u avionima, vozovim i autobusima, kao i na aerodromima i železničkim stanicama.

Te obaveze ističu 18. marta, a CDC će ih ponovo razmotriti narednih nedelja, rekla je.

Pošto pandemija traje već dve godine, mnogi Amerikanci su umorni od nošenja maski. Pored toga, studije su pokazale da su kod vakcinisanih osoba, infekcije omikron varijantom manje ozbiljne i da postoji manja verovatnoća da će doći do hospitalizacija i smrtnih ishoda nego što je bio slučaj sa ranijim verzijama koronavirusa.

CDC navodi da se nošenje maski u školama sada savetuje samo u zajednicama sa velikim brojem zaraženih kovidom 19. Ranijim preporukama je savetovano nošenje maski u školama,bez obzira na nivo prenošenja kovida.

Valenski kaže da se agencija fokusirala na ozbiljne bolesti i rizik od toga da se bolnice prepune pacijentima.

“Moramo da budemo fleksibilni i kažemo da možemo da popustimo slojeve preventivnih mera kada stvari krenu na bolje”, izjavila je direktorka CDC-a.

“A onda moramo da ih opet pojačamo, u slučaju da se pojavi nova varijanta, i dođe do velikog rasta novih slučajeva.”

Izvor: Glas Amerike

Foto: Fokuspress.com

Idi na VRH

error: Content is protected !!