Edin Gutić: “Zgrada u Njujorku u kojoj živim ima 600 stanara, i nikom nisu uska vrata od 1,2 metra” (VIDEO)

“Svako svakom nazove dobar dan, dobro veče, a ovdje u Crnoj Gori su nam četiri metra puta uska. Dijaspora je za Crnu Goru. Da se manje dijelimo, da obratimo pažnju na djecu, na budućnost“, kaže Edin, priželjkujući bolje stanje u svom rodnom kraju

Plavljanin Edin Gutić živi na Menhetnu. Uspješan je inženjer i direktor građevinske firme u Njujorku.

Edin je prije 22 godine doselio u Ameriku. Iako mu, kako kaže, fali priroda i Crna Gora, navikao se na život u SAD.

Kaže da se sredina iz koje dolazi nije previše promijenila u odnosu na vrijeme kada je otišao.

„Moglo je i trebalo je da se promijeni više. Mislim da na to najviše utiče politika, podjele među ljudima. Zgrada u Njujorku u kojoj živim ima 600 stanara, i nikom nisu uska vrata od 1,2 metra. Svako svakom nazove dobar dan, dobro veče, a ovdje u Crnoj Gori su nam četiri metra puta uska…“, kaže Edin, priželjkujući bolje stanje u svom kraju.

Edinova djeca jedva čekaju ljeto da posjete Crnu Goru – Porodica Gutić u Plavu

Koliko voli rodni grad govori činjenica da je napravio kuću u Plavu, a sada gradi i vikendicu.

Edin je oduševljen auto-putem, na čijem je otvaranju bio.

„Treba tako nešto da ima Crna Gora, da ide dalje, da ne gledamo gdje se ko moli, nego da budemo ujedinjeni, da pravimo bolje sjutra djeci. Kod nas se kaže ’Bliža smrt nego jaka (kragna) iza vrata’“, kazao je Edin u emisliji “Kopča” Televizije Crne Gore.

I na Menhetnu s našim ljudima redovno se druži – Džek Sinanaj (vlasnik restorana “Empire Steak House”), Husko Gutić, Gida Gutić, Edin Gutić, Eldin Đešević i konzul Amer Cikotić

Srećan je kada vidi napredak Crne Gore.

„Tu smo da pomognemo. Dijaspora je za Crnu Goru. Da se manje dijelimo, da obratimo pažnju na djecu, na budućnost”.

Edinova porodica mnogo voli Crnu Goru. Koliko, najbolje govori primjer ćerke koja je završila prvu godinu psihologije u Americi, a često ga pita mogu li da se vrate u Crnu Goru.

“Crna Gora je naša majka i mi smo njena djeca. Posljednje dvije godine pokušavaju da nas brišu sa nekih spiskova… Nijesmo mi za to. Mi smo državljani ove zemlje. Mi smo na privremenom radu u drugoj zemlji. Niko nam ne može izbrisati ono što smo. I borićemo se da tako ne bude. Mi smo jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori. Naša dijaspora je najjača u Americi. Svaki drugi čovjek je milioner. I svaki drugi investira u svoj kraj”, kaže Edin Gutić.

POGLEDAJTE VIDEO SNIMAK

Idi na VRH
error: Content is protected !!