Migrante iskrcali pred vratima Kamale Harris, Bijela kuća: “Znamo ko stoji iza ovog okrutnog poteza” (VIDEO)

Neki su izbačeni u izuzetno hladnu noć samo u majicama kratkih rukava. Lokalni humanitarci dali su im ćebad i prevezli ih do lokalnog skloništa

Ispred washingtonske rezidencije američke potpredsjednice Kamale Harris kasno uveče na Badnje veče iskrcano je nekoliko autobusa punih migranata, prenosi CNN. Neki su izbačeni u izuzetno hladnu noć samo u majicama kratkih rukava. Lokalni humanitarci dali su im ćebad i prevezli ih do lokalnog skloništa.

Volonterka udruženja koja brine o migrantima, Amy Fischer, kaže da su znali za dolazak autobusa, jer ih je o tome ranije obavijestila nevladina organizacija koja radi na granici u Teksasu. U autobusima su bili tražitelji azila iz Ekvadora, Kube, Nikaragve, Venezuele, Perua i Kolumbije.

Amy Fischer je rekla za CNN da su trebali da idu u New York, ali su preusmjereni u Washington zbog nevremena. Inače, od aprila u Washington svake sedmice stižu autobusi puni migranata.

“Svejedno je li Badnje veče ili ledena hladnoća, uvijek smo tu i dočekujemo ljude raširenih ruku”, rekla je Amy Fischer.

Ali, piše “Jutarnji list”, Bijela kuća se naljutila i okrivila teksaškog guvernera za okrutni, opasni i sramotni potez.

“Guverner Abbott ostavio je na Badnje veče djecu na ulici, na temperaturama ispod nule, bez koordinacije s bilo kojim saveznim ili lokalnim vlastima”, piše u izjavi portparola Bijele kuće, Abdullaha Hasana.

Portparol je ponovio da je Bijela kuća spremna da radi sa svima, republikancima i demokratama, na istinskim rješenjima, poput sveobuhvatne imigracione reforme i mjera bezbjednosti granica koje je predsjednik Biden poslao Kongresu prvog dana na dužnosti, ali se “ovakvim političkim igrama” ne postiže ništa, nego samo dovode životi u opasnost.

Greg Abbott je jedan od najmanje tri republikanska guvernera američkih saveznih država koji su ove godine migrante preusmjerili autobusima ili avionima na sjever, u znak protesta protiv imigrantske politike administracije predsjednika Joea Bidena.

Foto: Printscreen/13News Now

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!