Tužbe direktora škola koje je smijenila Vesna Bratić mogle bi državu da koštaju oko 300.000 eura

Vukotić-Jelušić je na sjednici Vlade podsjetila da je Ministarstvo prosvjete u julu 2021. razriješilo dužnosti 187 direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, koji su podnijeli 150 tužbi, a trenutno je pred sudovima 140 postupaka

Tužbe bivših direktora obrazovno-vaspitnih ustanova, koje je razriješila nekadašnja ministarka prosvjete Vesna Bratić, mogle bi državu da koštaju oko 300.000 eura, saopštila je na sjednici Vlade državna sekretarka Ministarstva prosvjete Milijana Vukotić-Jelušić.

Zbog smanjenja troškova po tom osnovu, Ministarstvo prosvjete će bivšim direktorima nastalu štetu dobrovoljno isplaćivati na osnovu pravosnažnih presuda.

Vukotić-Jelušić je na sjednici Vlade podsjetila da je Ministarstvo prosvjete u julu 2021. razriješilo dužnosti 187 direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, koji su podnijeli 150 tužbi, a trenutno je pred sudovima 140 postupaka.

Kako kaže, do sada je preko 60 prvostepenih presuda, a 10 pravosnažnih sve u korist onih koji su tužili državu.

Do sada su ukupni troškovi za državu po tom osnovu, kako je kazala Vukotić-Jelušić, bili 50.000 eura, dok se troškovi izvršenja procjenjuju na 25.000 eura, prenosi rtcg.me.

Vukotić-Jelušić je saopštila da, prema procjenama po osnovu svih tužbi, troškovi po budžet mogu biti 300.000 eura.

“Zbog toga smo predložili da se smanjenje troškovi na način što će se priznavati tužbeni zahtjevi u kojim teče parnica, a nastale troškove dobrovoljno isplaćivati na osnovu pravosnažnih presuda”, kazala je Vukotić-Jelušić.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je kazao da se sudske odluke moraju poštovati, a da se iz ovog slučaja mogu izvući neke puke.

“Moramo da platimo neku nadoknadu štete, ni prva ni posljednja koju 42. Vlada plaća u ime nekih drugih”, kazao je Abazović.

Foto: Vesna Bratić (GOV.ME)

Idi na VRH
error: Content is protected !!