Trump prijeti Palestincima i hvali Izrael: Jevrejska država nikad nije imala boljeg prijatelja u Bijeloj kući

Američki predsjednik upozorio je Palestince da će, ako i dalje budu davali novac onima koje je opisao kao teroriste – misleći pritom na porodice mučenika – “nastaviti da im uskraćuje američku finansijsku podršku”. Odnose svoje zemlje s Izraelom opisao je kao bolje nego ikad

Donald Trump (Foto: Printscreen)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da “jevrejska država” nikad nije imala boljeg prijatelja u Bijeloj kući od njega jer su američki predsjednici 20 godina davali obećanja Izraelu bez namjere da ih ispune, “ali ja sam svoja održao”.

U govoru pred okupljenima na Nacionalnom samitu izraelsko-američkog vijeća (AIPAC) pohvalio se onim što je učinio za Izrael kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da u najbolje stvari koje je učinio spada povlačenje iz Bečkog nuklearnog sporazuma i “suprotstavljanje Iranu, najvećem pokrovitelju terorizma u svijetu”.

“Predsjednici, šefovi vlada i kraljevi bezuspješno su me pokušavali uvjeriti da ne priznajem Jerusalim za glavni grad Izraela. Upozoravali su me da će to izazvati talase nasilja, ali to se nije dogodilo”, rekao je Trump.

“NEKA AMERIKANCI VIŠE VOLE IZRAEL”

Dodao je da je priznanje suverenosti Izraela nad Golanom bilo “neophodno kao podrška izraelskoj sigurnosti”.

Takođe je osudio kampanju za bojkot Izraela BDS, tvrdeći da je njegova administracija donijela odluku o tome da izraelska naselja ne protivrječe međunarodnom zakonu.

Američki predsjednik upozorio je Palestince da će, ako i dalje budu davali novac onima koje je opisao kao teroriste – misleći pritom na porodice mučenika – “nastaviti da im uskraćuje američku finansijsku podršku”.

Odnose svoje zemlje s Izraelom opisao je kao bolje nego ikad.

“Moramo podstaći Amerikance da više vole Izrael”, rekao je Trump, prenosi Al Jazeera.

Krajem 2017. Trump je priznao Jerusalim za glavni grad Izraela, a američka ambasada sredinom 2018. premještena je iz Tel Aviva u Jerusalim.

NOVI MIROVNI PLAN ZA BLISKI ISTOK

U martu je Trump izrazio podršku priznavanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, koja je bila dio sirijske teritorije sve do 1967, kada je Izrael zauzeo i okupirao njene velike dijelove.

Izrael je anektirao te teritorije 1981, ali međunarodna zajednica nije priznala taj potez.

Washington je tada nagovijestio da će novi mirovni plan za Bliski istok podrazumijevati ​​prekid tradicionalnog konsenzusa o glavnim pitanjima, kao što su Jerusalim, doseljenička naselja i palestinske izbjeglice.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!