Šalenberg i Fajon: “Ozbiljno ćemo razmotriti saradnju sa vladom nastalom na osnovu upitnog zakona”

Po ocjeni Fajon, ako se krene pogrešnim putem, rizikuje se gubitak povjerenja, rizikuje se podrška i pomoć EU, ali i potpuna blokada pregovora. “A znamo šta bi onda uslijedilo”, rekla je Fajon. Ona je kazala da bi tada najveći gubitnici bili crnogorski građani, koji većinski žele put ka EU

Ministri vanjskih poslova Austrije i Slovenije Aleksander Šalenberg i Tanja Fajon pozvali su danas u Podgorici na hitan izbor sudija Ustavnog suda, poručujući da će EU ozbiljno razmotriti da li će sarađivati sa Vladom koja bi bila fomirana na osnovu aktuelnog, kako kažu, upitnog Zakona o predsjedniku.

Šalenberg i Fajon su došli po mandatu visokog predstavnika Evropske unije (EU) za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja. Fajon je rekla da je situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća. Navela je da se nada da će sudije Ustavnog suda biti izabrane do kraja januara.

Fajon je na konferenciji za novinare kazala da je u razgovorima sa zvaničnicima iskazala podršku da Crna Gora prevaziđe institucionalnu blokadu i napreduje na putu evropskih integracija.

“Cijenimo nepokolebljivo protivljenje Crne Gore ruskoj agresiji”, kazala je Fajon.

Ona je rekla i da je optimista da će situacija u Crnoj Gori biti poboljašana nakon današnjih sastanka.

Šalenberg je istakao da je Crna Gora dugo bila najnaprednija zemlja na putu ka EU, ali da sada stvari stoje drugačije. On je rekao da nijesu u privatnoj ili biletaralnoj posjeti, nego kao zabrinuti prijatelji zbog situacije u zemlji.

“Ova posjeta je jasno upozorenje ali i ohrabrenje”, kazao je Šalenberg, istučući da, ako se ovako nastavi, Crna Gora rizikuje da propusti naredni voz na putu ka EU, prenosi rtcg.me.

Naglasio je da nema vremena za gubljenje kada je u pitanju izbor sudija Ustavnog suda.

Navodi i da se nada kako će u februaru moći da konstatuju da su sudije Ustavnog suda izabrane.

Fajon je rekla da se može razumjeti da su u Podgorici kao medijatori, po mandatu Borelja. Prenijeće sve, kaže, kolegama u EU. Ponovila je da je Zakon o predsjedniku upitan, posebno jer nema Ustavnog suda.

Kazala je da će ozbiljno razmotriti eventualnu saradnju sa Vladom koja bi bila izabrana na osnovu tako usvojenog zakona.

Šalenberg je rekao da neće olako prihvatiti u Briselu ako zemlja ode pogrešnim putem, a ponovio je da je Zakon o predsjedniku vrlo sporan.

Po ocjeni Fajon, ako se krene pogrešnim putem, rizikuje se gubitak povjerenja, rizikuje se podrška i pomoć EU, ali i potpuna blokada pregovora.

“A znamo šta bi onda uslijedilo”, rekla je Fajon.

Ona je kazala da bi tada najveći gubitnici bili crnogorski građani, koji većinski žele put ka EU.

Pozvala je na dogovor svih strana, ističući da je prioritet izbor sudija Ustavnog suda, ali i da se krene ka pripremi terena za izbore.

Šalenberg je rekao da ići u primjenu Zakona o predsjedniku prije ocjene sasvim funkcionoanlnog Ustavnog suda, ne bi bilo dobro.

“Mi savjetujemo da se to ne čini”, poručio je Šalenberg.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u Podgorici, ministri su se sastali sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Foto: Tanja Fajon i Aleksander Šalenberg (Printscreen)

Idi na VRH

error: Content is protected !!