Simbol otpora: Dama iz ratnog Sarajeva otišla u penziju

“Fotografija mi je posebno draga jer pokazuje bh. ženu, njen inat i želju za životom. Cijeli rat sam radila i nikada nisam posustala, čak i onda kad sam izgubila majku. Svi su me znali po manekenskom hodu i gracioznosti, jer je to bio moj način da pobijedim strah”, rekla je Varešanović

Sala za vjenčanje u Općini Novi Grad, bila je mala za sve one koji su došli da isprate u penziju Melihu Varešanović. Sarajka koja je i u sred ratnih strahota prkosila svojom ljepotom,  čija je fotografija obišla svijet i nakon 20 godina ostala je dama.

Njene kolege u prirodnoj veličini izradile su fotografiju koju je napravio Tom Stoddart, nastalu u proljeće 1994.godine na kojoj se vidi kako Meliha kao s piste hoda uzdignute glave i prkosi svim agresorima koji su godinama pokušavali slomiti duh građana Sarajeva.  

Kako nam je kazala Meliha Varešanović, tog dana se vraćala sa posla kada je blizu nje pala granata, a ona je uzdignute glave nastavila dostojanstveno koračati.

“Fotografija mi je posebno draga jer pokazuje bh. ženu, njen inat i želju za životom. Cijeli rat sam radila i nikada nisam posustala, čak i onda kad sam izgubila majku. Svi su me znali po manekenskom hodu i gracioznosti, jer je to bio moj način da pobijedim strah”, rekla je Varešanović, prenosi portal avaz.ba.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, te je istakao da je ponosan što je Meliha bila dio kolektiva. 

“Meliha predstavlja simbol otpora u ratnom Sarajevu sa svojim pristupom koji je imala kroz cijeli svoj život, i do dana današnjeg kada je ispraćamo u penziju, drago mi je da je ispraćamo veoma zadovoljnu, a čini mi se da će i ona dalje biti aktivna. Nadamo se da će imati prostora za svoju treću karijeru i da će nastaviti živjeti sretno. Vrata za nju će uvijek biti otvorena”, kazao je Efendić.

Izvor: Avaz

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!